Hlavní obsah

Přehledně: Jak se ode dneška mění opatření proti covidu

Od čtvrtka se znovu zpřísňují některá opatření proti šíření koronaviru. Novinky přinášejí přehled hlavních změn. Nová omezení, zaváděná v reakci na vysoké přírůstky nakažených v posledních dnech, by podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) měla platit 14 dnů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek
Počet diváků na hromadných venkovních sportovních a kulturních akcích se omezí na 2000, na vnitřních na nejvýše 1000 sedících lidí (500 osob v jednosektorovém režimu, 1000 ve vícesektorovém režimu). Platí to pro veřejné i soukromé akce. Do limitů se nezapočítávají ti, kdo se podílejí na realizaci akce, jsou-li od účastníků odděleni. Limity neplatí pro akce konané podle zákona o právu shromažďovacím.
Od počtu 10 osob uvnitř a 50 osob venku lze akci konat jen v režimu, kdy každý má své místo k sezení, na kterém se převážně zdržuje. Výjimkou jsou schůze ústavních orgánů, soudů, výstavy nebo trhy a veletrhy. V případě opuštění svého místa k sezení osoby udržují od ostatních dvoumetrový odstup.
Restaurace a bary budou muset od čtvrtka své prostory zavírat ve 22 hodin. Jde o další zpřísnění předchozího nařízení. Od soboty musely mít zavřeno mezi půlnocí a 06:00. Nadále platí, že do provozoven bude moci vstoupit pouze tolik lidí, kolik je míst k sezení. Zákazníci jsou usazeni tak, že mezi nimi je odstup alespoň 1,5 metru, a to s výjimkou zákazníků sedících u jednoho stolu.
Služby jako kadeřnictví a holičství dostanou pokyny pro bezpečnější provoz - budou se týkat například dezinfekce či dodržování společenského odstupu. Lidé s příznaky by tam neměli chodit a provozovatelé s příznaky by tam neměli pracovat.

Opatření, která oznámil Prymula a jež následně upřesnilo ministerstvo na webu, jsou časově omezena na 14 dnů, to znamená do 7. října 23:59 hodin.

„Chceme ho přijmout na opravdu nejnutnější dobu. Potřebujeme snížit počty (nakažených), které tady jsou. Nejde o to, že bychom si zapisovali každý den nějaké rekordy. Jde nám o to, že po těchto číslech s určitým odstupem sedmi až deseti dnů přichází projekce čísel do hospitalizací a hospitalizace nám také narůstají. Narůstají i počty zemřelých,” uvedl Prymula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám