Designblok bude v novém stylu. V bývalém klášteře a s dvěma stovkami štaflí

Ve druhém říjnovém týdnu proběhne 22. ročník největšího pražského festivalu zaměřeného na umělecký i průmyslový design. Bude originální pojetím i novou lokalitou. Kvůli epidemii koronaviru organizátoři chystají speciální bezpečnostní a hygienická opatření. Zájem vystavovatelů je ale stejně velký jako při předchozích ročnících.

Festival Designblok bude otevřen od 7. do 11. října v areálu Gabriel Loci v sousedství Kinského zahrad na pražském Smíchově. Jde o prostory bývalého kláštera svatého Gabriela postavené v novorománském stylu.

DESIGNBLOK 2020

Videoreportáž z Designbloku 2020 níže v článku

Rozsáhlý konvent by měl být sám o sobě díky pozoruhodné architektuře a osobitému geniu loci přidanou hodnotou festivalu a ideální kulisou pro expozice věnované designu. „Na pražském výstavišti jsme festival měli předchozích pět let, letos jsme se přemístili sem. V konventu jsou i sklepy včetně krypty,“ říká ředitelka festivalu Jana Zielinski. „Hlavní výstava bude mít téma Vášeň. Původně jsme si to spojení neuvědomili, ale pak nám přišlo poměrně vtipné, že jsme umístili takové téma do bývalého kláštera. Ale jde o vášeň pro design, vášeň pro řemeslo,“ vysvětluje ředitelka Designbloku.

Štafle budou na prodej, výtěžek dostane Paraple

Právě výstavu Vášeň stejně jako Designerii, konceptuálně zpracované srdce festivalu, navrhl přední český designer Jan Plecháč. „Když se to tu původně nazývalo rajskou zahradou, tak mi přišlo hezké sem tu rajskou zahradu vrátit. Mělo by to být místo k odpočinku s přesahem do architektury a s nadhledem. K tomu posloužila úplně obyčejná věc – štafle,“ vysvětluje Jan Plecháč. Návštěvníci tak uvidí instalaci sestavenou z 222 štaflí. Oceňovaný designér a jeho spolupracovníci razí ve své tvorbě takové pojetí, aby vznikalo minimum odpadu a materiál se dal znovu využít. „Mottem Designerie je Nevyrábět a nevyhazovat. Půjčit si, hrát si a pak zase vrátit,“ říká Jan Plecháč.

V souladu s tím by měl být i osud kuriózního monumentu. „Instalace bude určená k rozebrání, lidé si budou moci ty štafle koupit a po festivalu odvést,“ říká Jana Zielinski. Výtěžek z prodeje půjde na charitativní účely – získá ho Centrum Paraple, které pomáhá osobám s poškozením míchy.

Epidemie festival nezhatí, věří organizátoři

Vedle nové lokality bude letošní Designblok výjimečný také speciálními opatřeními kvůli koronaviru. „Takovou výzvu, jako v letošním roce, jsme ještě nezažili. Rozhodli jsme se ale, že ten ročník nevzdáme. Nevzdali se ani designéři, ani výrobci. Bude tu 263 vystavovatelů. Jsme mile překvapeni, že i o letošní ročník je stále takový zájem,“ oceňuje ředitelka festivalu.

DESIGNBLOK 2020

Pražský primátor Zdeněk Hřib je rád, že se festival zaměřil na české tvůrce, a věří, že akci nezkomplikuje epidemiologická situace. „Doufám, že restriktivní opatření, která budou v příštích dnech zřejmě přibývat, konání Designbloku nezamezí,“ uvedl primátor na tiskové konferenci dva týdny před začátkem festivalu.

Do podzemí i na přednášky zadarmo

Samozřejmostí budou stojany s dezinfekcí, průběžná dezinfekce výstavních prostor a dohled nad tím, aby návštěvníci nosili roušky. Organizátoři ale připravili i další opatření, které mají zvýšit hygienu a bezpečnost akce v době koronaviru. Areál bude rozdělen na několik sektorů s oddělenými vstupy a počet osob v nich bude limitován. Dva placené sektory budou rovnoměrně vybaveny exponáty z oblasti designu, módy i šperků. Návštěva jednoho sektoru bude omezena maximálně na dvě hodiny. Předprodej vstupenek bude zahájen 1. října.

DESIGNBLOK 2020

I bez vstupenky bude přístupný Art House v Musaionu s výstavou uměleckého designu, dále venkovní prostory a dvě pódia s doprovodným programem v podobě přednášek a panelových diskuzí, mimo jiné například s odborníky z agentury CzechTrade. Volně přístupné bude také podzemí areálu. „Přednášky budou streamovány přes web. Celou expozici také zájemci najdou až do 30. října na našem webu, kde si ji budou moci virtuálně prohlédnout,“ podotýká Jana Zielinski.

Více o letošním ročníku se lze dozvědět na webových stránkách Designbloku.

Tomáš Stingl

Videoreportáž z Designbloku 2020

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Design

Doporučujeme