Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Designblok nevzdáme, říká organizátorka. Používat se budou časové vstupenky

Design

  5:29
PRAHA - Rozdělení na sektory a časově omezené vstupenky budou provázet letošní festival designu Designblok. Od 7. do 11. října se bude konat v nově hojně využívaném prostoru bývalého kláštera sv. Gabriela, pro který pořadatelé používají název Gabriel Loci.

Designerii, konceptuálně zpracované srdce Designbloku, i hlavní výstavu Vášeň letos navrhl úspěšný designér Jan Plecháč foto: Designblok

Stejně jako mnoho dalších letošních akcí poznamenaných pandemií koronaviru bude i Designblok akcentovat zejména tvorbu českých výrobců a designérů. Novinářům to řekli pořadatelé. Akce se zúčastní 263 vystavovatelů.

„Rozhodli jsme se letošní ročník nevzdat, protože si myslíme, že český design si zaslouží podporu,“ řekla ředitelka Designbloku Jana Zielinski. Připomněla, že síla a schopnosti českých tvůrců a výrobců se prokázala v době jarní krize, kdy mnozí šili roušky, vyvíjeli či vyráběli ochranné štíty nebo nábytek, který by lidem umožnil dodržovat bezpečné vzdálenosti.

Osobní vášně. Designblok představil vizuál letošního ročníku

Tématem letošního ročníku festivalu je vášeň, která se podle ředitelky zdánlivě nemusí shodovat se sakrálním prostorem, kde se koná. Pořadatelé podle ní ale vášeň chápou jako vášeň pro kvalitní design, tvorbu vykonávanou s nasazením a zaujetím pro věc. Centrum přehlídky, které se nazývá Designerie a vždy je k jejímu pojetí vyzván některý designér, letos navrhl Jan Plecháč. Designérie bude umístěna v ambitu prostoru Gabriel Loci, kde dříve obyvatelé kláštera měli rajskou zahradu.

„Zeleň se tam na pár dní navrátí. Vznikne pop-up ráj a v kontrastu s tímto rajským požitkem je architektura vystavěná z 222 štaflí, z předmětu velmi obyčejného, avšak nikoli přízemního, který návštěvníkům umožní nadhled. Nadhled je to, co naše společnost obecně velmi potřebuje. Mottem letošní Designerie je: nevyrábět a nevyhazovat. Půjčit si, hrát si a pak zase vrátit,“ popsal svůj záměr Plecháč.

VStupenky

Platnost vstupenky je omezena na dvě hodiny na jeden sektor. Vstupenka do každého sektoru bude stát 150 korun. Lidé budou muset mít roušky a k dispozici jim bude dezinfekce. Po skončení festivalu ho bude možné do 30. října navštívit ještě virtuálně.

Designblok bude kvůli dodržení bezpečnosti návštěvníků jiný než dříve. Prostor Gabriel Loci je rozčleněn do několika sektorů s oddělenými vstupy a východy, z nichž některé jsou placené a jiné zdarma. Počet lidí, kteří budou najednou v jednom místě, bude limitován. Vystavující budou do placených sektorů rozděleni tak, aby v každém byli výrobci i designéři, móda i šperk. Zdarma přístupný bude Art House v blízkém Musaionu a dvě scény s doprovodným programem.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...