Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zapečený chléb s máslem, čedarem a plátky jablek. Jak má vypadat zdravá svačina pro školáka?

Jídlo

  5:00aktualizováno  5:31
Nevíte, co připravit dětem do školy ke svačině, aby jim chutnala a zároveň byla vyvážená? Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s Pavlínou Mähringovou a Veronikou Břicháčkovou, které napsaly Velkou svačinkovou bichli, seriál plný receptů.

Zapečený chléb s máslem, čedarem a plátky jablek foto: Velká svačinková bichle

„A víte vůbec, jak v obchodě poznat chléb vyráběný tradiční metodou z žitného kvasu? Pod označením kváskový se může skrývat i chléb připravovaný z droždí. Významný rozdíl v nich však není. Z chleba připravovaného tradičním způsobem z žitného kvasu se ale lépe vstřebávají minerální látky,“ říká Mähringová. 

Zapečený chléb s máslem, čedarem a plátky jablek

Ingredience

● máslo (10 g)

● ½ jablka (50 g)

● 30 g čedaru

● kváskový nebo celozrnný chléb (60 g)

Každou porci doplníme

● 1 jablko

● 1–2 stonky řapíkatého celeru

Je to jednoduché jako facka. Praktičtější varianta je s toastem, kdy směs jablek a čedaru vložíme mezi dva plátky toastového chleba. U mě ale chuťově vyhrává spíše klasický chléb. Chleby namažeme máslem, oloupaná jablíčka nakrájíme na tenké plátky, čedar nastrouháme na hrubo a poklademe na chleby.

Pokud bychom chtěli ještě jemnější variantu, tak jablka nastrouháme na hrubo a smícháme je přímo s čedarem. Necháme zapéct v troubě na 200 °C či v toastovači do zezlátnutí. Pro bezlepkovou variantu zvolte bezlepkový chléb. 

Velká svačinková bichle

Pája (Pavlína Mähringová) a Veru (Veronika Břicháčková) jsou autorkami Velké svačinkové bichle, kuchařky se 190 svačinkovými recepty, na každý (školní) den jiný. Nemusíte nic plánovat ani vymýšlet, stačí otočit stránku a máte recept na nutričně vyváženou výbornou svačinku ze sezonních surovin. Aby byly recepty opravdu nutričně v pořádku, přizvaly si Pája a Veru ke spolupráci odbornici na výživu Alexandru Košťálovou.

Autor:
Témata: čedar, jablko, chléb

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...