Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ronaldinho hral v Trnave. Ale Barcelona na Púchov nestačila

Manchester United, Juventus Turín, Chelsea Londýn, Inter Miláno, Paríž St. Germain... V ére samostatnosti sa na slovenských trávnikoch predstavili mnohé slávne futbalové kluby. Diváci ich umenie mohli obdivovať zásluhou popredných slovenských mužstiev v európskych pohároch.

24.09.2020 06:00
MATADOR PÚCHOV FC BARCELONA Foto: ,
Brazílsky stredopoliar FC Barcelona Ronaldinho bojuje o loptu s Almirom Gegičom z Matadoru Púchov.
debata

Ale jeden z najvýnimočnejších tímov svetovej histórie – FC Barcelona – zavítal do Trnavy zásluhou malého, vidieckeho klubu. Blaugranas si s tímom Gumárni Púchov neporadili.

Pred 18-tisíc divákmi sa 24. septembra 2003 úvodný zápas 1. kola Pohára UEFA skončil 1:1. Bola to senzácia, ktorú si všimol celý futbalový svet. Vzácni hostia schytali za ňu tvrdú kritiku.

„Malá ryba z Púchova spôsobila šok Barcelone. Púchov bol dlhé minúty lepším tímom a len chvíľková strata koncentrácie Slovákov umožnila Barcelone uniknúť s remízou,“ komentovala šokujúci výsledok agentúra Associated Press.

V barcelonskom drese sa predstavili najzvučnejšie mená vtedajšieho futbalového sveta – Puyol, Luis Enrique, Xavi, Kluivert, ale aj dvojnásobný najlepší futbalista planéty Ronaldinho.

Brazílsky majster sveta z predchádzajúceho roku, ktorý len v lete 2003 prestúpil do Barcelony, kde strávil potom päť rokov.

„Stratiť body s klubom, ktorého ročný rozpočet je asi milión dolárov, teda 34-krát menší ako príjem Ronaldinha, možno zaradiť medzi najväčšie šoky futbalovej histórie,“ pokračoval komentár Associated Press.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juraj Kucka (Parma) - 4 milióny eur.

Oficiálna stránka katalánskeho veľkoklubu si všimla pozoruhodný fakt. „Púchov mal neuveriteľných sedem rohových kopov v úvodných 12 minútach zápasu. A potom mal aj posledné slovo.“

V 49. minúte sa po kľučke Ronaldinha dostal k lopte Kluivert a presnou strelou z hranice šestnástky prekonal brankára Bernadyho – 0:1. Favorit sa však troch bodov nedočkal. V nadstavenom čase vyrovnal stredopoliar Milan Jambor.

Barcelonský tréner Frank Rijkaard tvrdil, že jeho tím urobil fatálnu chybu. „Nehrali sme ako jeden tím. Na rozdiel od Púchova to nebol kolektívny výkon.“

Púchovčania boli po zápase nadšení. Do Pohára UEFA sa kvalifikovali ako víťazi Slovenského pohára, vo finále zdolali Slovan 2:1. Na začiatku toho tisícročia patrili k slovenskej špičke, v ročníku 2001/2002 obsadili druhé miesto v najvyššej súťaži. Tri ročníky po sebe si zahrali v Pohári UEFA a vždy prešli cez prvého súpera.

Pravda, po súboji s Barcelonou si aj v eufórii uvedomovali, že je to súper nad ich sily. „Remíza 1:1 je sľubnou východiskovou pozíciou pred odvetou. Vybojovali sme krásny i zaslúžený výsledok. Len dúfam, že sme súpera príliš nerozzúrili a v odvete nás neroztrhá,“ vyjadril sa púchovský tréner Štefan Zaťko.

Jeho obavy sa naplnli. Na Nou Campe ich domáci rozstrieľali 8:0…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Matador Púchov #Milan Jambor