Tým hnutí Trikolóra v Zaměstnanecké lize Deníku podpořil i předseda strany Václav Klaus mladší

Přátelský fotbálek jako kampaň. Do inzertní akce Deníku se zapojily politické strany

Napsal/a Vojtěch Berger 24. září 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Za reklamu v médiích vydávají politické strany před krajskými a senátními volbami statisíce až miliony korun. Cesty k voličům ale vedou i jinudy. Třeba přes „startovné“ na fotbalovém turnaji regionálních Deníků. Ten byl primárně určen pro firmy, které za to získaly inzertní prostor v titulech vydavatelství Vltava Labe Media. Zúčastnit se však mohly i politické strany. Jako bonus pořídil Deník s hrajícími kandidáty i „nepolitické“ rozhovory.

„Za startovné 25.000,- Kč bez DPH zaměstnavatel získává event pro osm zaměstnanců, PR prezentaci společnosti v mapě zaměstnavatelů na webu denik.cz v hodnotě 10 tisíc korun, inzertní prostor v okresní mutaci zdarma distribuovaného titulu Deník Extra do domácností o velikosti 137 x 100 mm a inzertní prostor v okresním vydání Týdeníku o rozměru půl strany,“ stojí v podmínkách soutěže Zaměstnanecká liga.

Tu původně připravilo vydavatelství Vltava Labe Media jako inzertní akci pro firmy. Spojení marketingu s fotbalem se ale ve volebním roce zalíbilo i politickým stranám, a protože mají vlastní IČO, přihlášku mohly vyplnit stejně jako podnikatelé.

Týmy plné kandidátů

„Politické strany nejsou ‚firmy‘. Podmínky Zaměstnanecké ligy VLM hovoří o společnostech, což politické strany a hnutí nejsou,“ konstatuje však advokát a odborník na mediální právo Aleš Rozehnal, který s HlídacíPes.org spolupracuje.

Možnost netradiční placené inzerce však využilo hnutí ANO, SPD a ČSSD v Brně, dále TOP 09 dohromady s ODS v Plzni a Trikolóra v Karlovarském kraji. Jak se ukazuje, vydavatelství Vltava Labe Media navíc politickým stranám účast také aktivně nabízelo.

 

 

„S nabídkou zapojit tým TOP 09 do fotbalového teambuildingu nás oslovilo v červenci vydavatelství VLM. Rozhodli jsme se zúčastnit jako tým TOP 09 a ODS, neb společně kandidujeme do krajského zastupitelstva v Plzeňském kraji,“ říká krajská manažerka TOP 09 na Plzeňsku Eva Šafránková.

„Byli jsme osloveni z Deníku,“ potvrzuje krajská manažerka hnutí ANO v Jihomoravském kraji Jana Lancůchová. Kandidáty do nadcházejících voleb najdeme i v dalších stranických týmech, které si ligu zahrály.

Tak trochu politické odpovědi

V týmu brněnské ČSSD byl kapitánem Marek Šlapal, současný náměstek hejtmana a lídr krajské kandidátky. Za jihomoravské ANO byl v Deníku jako zástupce fotbalového týmu představen současný hejtman a rovněž lídr kandidátky Bohumil Šimek, za jihomoravskou SPD poslanec a krajský zastupitel Lubomír Španěl (na kandidátce má číslo čtyři) a za karlovarskou Trikolóru předseda tamní krajské organizace Matěj Drbohlav (dvojka na kandidátce).

S těmito kandidujícími politiky vyšlo v Deníku během kampaně také několik rozhovorů. Ředitel redakcí Deníku Roman Gallo ujišťuje, že nebyly součástí protiplnění za inzertní poplatek, ale měly propagovat samotnou Zaměstnaneckou ligu Deníku u čtenářů.

„Rozhovory s účastníky děláme redakčně, a jsou výhradně věnované sportu. Rozhovory a ankety nejsou součástí startovného a nejsou součástí placeného plnění. Redakce je připravuje a publikuje se záměrem zvýšit zájem čtenářů Deníku a deník.cz o náš projekt,“ vysvětluje Gallo. V příslušných rozhovorech skutečně kandidáti dostávají nepolitické otázky. Co na ně odpoví, už je ale na nich.

„Jako politik kopu za svou stranu, a v té straně jsem proto, že jsem přesvědčen, že kopeme za normální a slušné lidi. Kopat v opozici není lehké. Ti, co nám věří, chtějí změny okamžitě, ale v politice je i malá změna k lepšímu běh na dlouhou trať,“ chopil se například „nepolitického“ rozhovoru zmíněný poslanec SPD Španěl.

„Jarní krize kolem koronaviru byla pro mě a mé spolupracovníky opravdu vyčerpávající. Ale snažili jsme se to zvládnout a jsem přesvědčen, že jsme udělali maximum pro ochranu zejména našich seniorů. Zápas je opravdu jako relax,“ uhnul v odpovědi směrem k politice i náměstek hejtmana Marek Šlapal, když se ho Deník ptal, jestli má v turnaji „motivaci uspět“.

Deník: Všechno podle pravidel

Vydavatelství Vltava Labe Media má vlastní předvolební pravidla pro vyvážené zpravodajství. Jak už dříve pro HlídacíPes.org řekl šéf redakcí Roman Gallo, detailní pravidla pro pokrývání předvolebních akcí se v Deníku uplatňují v období „žhavé“ volební kampaně.

„Nejde o selektivní možnost propagace, a proto to v rozporu s našimi pravidly není,“ říká dnes k rozhovorům s politiky v rámci fotbalového turnaje Gallo. Tak jednoznačně to ale nevidí člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Jan Outlý.

„Existuje kauzální vztah ‚zaplatíš – budeš mít publicitu‘. Fakt, že část té publicity je přiznaná a explicitně zaplacená, zatímco rozhovor je bonus (jako když v obchodě dostanete k nákupu za 1000 Kč dárek), na tom nic nemění. Měla by to být položka kampaně, maximálně se dá uvažovat o tom, že rozhovor zdarma není peněžní výdaj, ale bezúplatné plnění,“ dodává Outlý.

Celostátní turnaj měl začít původně okresními koly už na jaře, koronavirus ale jeho výkop odsunul až na září, do období kampaně.

Jak ukazují transparentní volební účty, které jednotlivé politické strany zřídily kvůli výdajům na kampaň před krajskými volbami, právě vydavatelství Vltava Labe Media je teď častým příjemcem plateb za politickou reklamu. Jeho Deníky mají sedm desítek regionálních mutací a zejména při regionálních volbách jsou pro strany jednou z důležitých platforem, jak oslovit voliče.

„Skutečnost, že je vydavatel účastníkem politické kampaně, je sice zvláštní, ale není zakázaná, protože tisková média nemusí být nestranná a vyvážená,“ komentuje Zaměstnaneckou ligu Deníku odborník na mediální právo Aleš Rozehnal.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)