Hlavní obsah
Online

Anglie zařadila Slovensko kvůli viru na seznam rizikových zemí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Rakousko vydalo kvůli šíření koronaviru varování před cestami do Prahy, platit začne v pondělí. O chystaném zařazení Prahy mezi rizikové oblasti už ráno informoval i český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Uvedl, že jedná se svým rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem o výjimkách.

- Pouze s negativním testem mohou Češi od pondělí do Řecka. Řecká vláda na svých stránkách uvedla, že tuto povinnost zavede pro cestující leteckou dopravou z České republiky od 28. září. S výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje považuje území České republiky za epidemiologicky rizikovou oblast také Německo. Hranice mezi Českem a Německem nadále zůstávají otevřené.

- Izraelská vláda po mnohahodinovém jednání schválila zostření podmínek celostátní karantény, která v zemi platí od 18. září. Zavřít se mají synagogy, věřící se budou moci modlit v nejvýše dvacetičlenné skupině venku ve vzdálenosti jednoho kilometru od domova. To samé platí i pro ty, kdo chtějí demonstrovat.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Velký přehled: Kam Češi v Evropě (ne)můžou cestovat

    Přibývá zemí reagujících na rostoucí počty nakažených koronavirem v České republice. Popsali jsme pravidla pro cestování Čechů po zemích EU, Velké Británie, Švýcarska a Norska. Kam Češi mohou bez testu?

  • Koronavirus se ve světě potvrdil už u 32 milionů lidí

    Ve světě se potvrdilo už přes 32 milionů nakažených koronavirem SARS-CoV-2, který se poprvé objevil loni koncem roku v Číně. Na 980 000 lidí s nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, ve světě zemřelo. Vyplývá to z nejnovějších údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).

  • Koronavirus stáhl provozovatele kin Cineworld do hluboké ztráty

    Britský provozovatel kin Cineworld, který prostřednictvím své divize Cinema City působí rovněž v České republice, se v letošním prvním pololetí propadl do ztráty 1,64 miliardy dolarů (zhruba 38 miliard Kč) po zisku 140 milionů dolarů před rokem. Hospodářské výsledky podniku totiž zasáhlo dočasné uzavření kin v rámci opatření proti šíření koronaviru.

    Firma, která je druhým největším provozovatelem kin na světě, dnes rovněž varovala, že možná bude muset přikročit k dalšímu navýšení kapitálu, pokud ji vlády v rámci boje proti koronaviru znovu přinutí k uzavření kin. Akcie podniku poté prudce oslabily, dnešní obchodování na londýnské burze tak uzavřely s téměř 15procentní ztrátou.

  • Ve Francii přibylo více než 16 tisíc nových případů

    Ve Francii za 24 hodin přibylo rekordních více než 16 000 nových případů nákazy koronavirem, což je o 3000 více než předchozí den a nejvíce od začátku epidemie. V zemi nyní přibývá nakažených velice rychlým tempem: za posledních osm dní padl rekord co do počtu nových nakažených za 24 hodin hned čtyřikrát. Ve středu Ministerstvo zdravotnictví ohlásilo 13 072 nově potvrzených případů, dnes to bylo 16 096. Celková bilance od začátku epidemie se tak přiblížila hranici půl milionu. Obětí covidu-19 má 68milionová země 31 511, za poslední den zemřelo 52 pacientů.

    Oficiální statistiky ukázaly, že poprvé od 8. června leží ve Francii na jednotkách intenzivní péče kvůli covidu-19 více než 1000 pacientů. V nemocnicích celkově za uplynulý týden přibylo přes 4000 nemocných s koronavirem ve vážném stavu.

  • ČSA přeruší kvůli omezením další linky

    České aerolinie (ČSA) přeruší kvůli současné epidemiologické situaci a s ní spojenými omezeními letecké linky do Košic a Amsterdamu, zatím dočasně. V říjnu dopravce neobnoví ani lety do Bruselu či Varšavy a sníží počet spojů do Kodaně. Kvůli restrikcím společnost znovu eviduje velký propad poptávky cestujících. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí dopravce Vladimíra Dufková.

  • Moskva se připravuje na zhoršení koronavirové situace

    Moskevský starosta Sergej Sobjanin oznámil, že požádá více než 5000 společností, aby část pracovníků odeslaly pracovat z domova v zájmu omezení kontaktů mezi lidmi. Radnice podle agentury Interfax zvažuje, že seniory opět vrátí do povinné domácí karantény. Zatím se podle médií chystají lidem starším 65 let doporučit, aby od 1. října nechodili do práce a nepoužívali hromadnou dopravu.

    Úřady podle serveru Newsru.com také chystají „dodatečné kapacity“ ve zdravotnických zařízeních, kde počet pacientů s covidem-19 za poslední týden vzrostl o 30 procent. Kvůli nedodržování nařízení o nošení roušek úřady také uzavřely desítky obchodů s potravinami, a to včetně supermarketů některých velkých řetězců. „Situace se zhoršuje a s tím nejsou vůbec žerty,“ prohlásil starosta Sobjanin.

  • Británie má rekordní počet nově nakažených, přes 6500

    Británie dnes ohlásila 6634 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což je nejvyšší denní bilance od začátku epidemie. Britské ministerstvo zdravotnictví informovalo, že oproti údajům ze středy se počet nově odhalených případů nákazy zvýšil o téměř 500 a dnešní bilance je v tomto ohledu rekordní. List The Guardian však upozornil, že to neznamená, že by nyní bylo ve Spojeném království více infikovaných než během jarní vlny epidemie covidu-19, protože tehdy se provádělo mnohem méně testů. Celkem už 66milionová Británie registruje téměř 410 000 nakažených a bezmála 42 000 obětí s covidem-19, za poslední den zemřelo 40 pacientů.

  • I Avengers se bojí covidu. Zdrží se Black Widow, Thor i Spider-Man

    Koronavirus už zasáhl i superhrdiny Stana Leeho. Uvedení téměř všech připravovaných filmů studia Marvel Studios je kvůli pandemii odloženo o několik měsíců. Letos fanoušci neuvidí očekávaný snímek Black Widow.

  • Návštěvníci vídeňských restaurací se budou muset registrovat

    Rakouské hlavní město Vídeň dnes vydalo nařízení, podle něhož se musí návštěvníci pohostinských zařízení povinně registrovat. Opatření, které vstoupí v platnost v pondělí a předběžně platí do konce roku, má usnadnit dohledávání kontaktů v případě výskytu koronavirové nákazy v podniku, informovala agentura APA.

  • Anglie zařadila Slovensko kvůli viru na seznam rizikových zemí

    Anglie dnes zařadila Slovensko, Dánsko a Island na seznam rizikových zemí. Od sobotních 05:00 SELČ budou proto muset lidé po příjezdu z těchto států povinně nastoupit do dvoutýdenní karantény. Na Twitteru o tom informoval ministr dopravy Grant Shapps.

  • Marseille kritizuje nařízení ministra zavřít kvůli covidu-19 bary

    Představitelé francouzského města Marseille kritizují nařízení ministerstva zdravotnictví, aby se ve městě od soboty kvůli šíření koronaviru zavřely všechny restaurace a bary. Vadí jim, že s nimi vláda rozhodnutí nekonzultovala, a obávají se ekonomických dopadů. Informovala o tom agentura Reuters.

    Ministr zdravotnictví Olivier Véran nařídil bary a restaurace v Marseille zavřít na dva týdny poté, co pro přístavní město a jeho okolí začal kvůli koronaviru platit nejvyšší stupeň varování. Véran nejprve prohlásil, že pohostinská zařízení musejí zavřít od pondělka, ministerstvo později nařídilo jejich uzavření už od soboty.

  • S vysokým počtem nakažených studentů se potýkají i vysoké školy v Británii

    Na univerzitě v Glasgow je nyní v izolaci přes 600 studentů. V Glasgow se infekce zatím potvrdila u 124 studentů, kteří museli společně s dalšími 500 spolužáky do karantény. Unie vysokých škol vyzvala ještě před začátkem semestru vládu, aby vyučování přinejmenším do Vánoc probíhalo na dálku, ministři ale dospěli k závěru, že je potřeba zachovat alespoň částečně osobní kontakt mezi studenty a vyučujícími.

    Stanice BBC dnes upozornila, že ministr zdravotnictví Matt Hancock nevyloučil, že v případě špatné epidemické situace budou muset studenti i přes Vánoce zůstat na kolejích a nebudou se moci vrátit domů. „Takovou situaci si nepřeji a doufám, že se jí vyhneme… Naučil jsem se ale, že vyloučit se nedá nic,“ řekl ministr v rozhlasovém pořadu stanice Radio 4.

  • Itálie nejspíš prodlouží nouzový stav, v Kampánii nařídili roušky

    Italská vláda nejspíš až do konce roku prodlouží nouzový stav, který nyní v zemi platí do 31. října. Napsal o tom dnes list Il Messagero. Nouzový stav umožňuje kabinetu nařizovat restrikce související s pandemií i bez souhlasu parlamentu, a podle deníku by bez něj nemohla dál pokračovat ani některá aktuálně platná opatření. Jihoitalská Kampánie dnes kvůli rostoucímu počtu nakažených zavedla povinné nošení roušek i venku.

  • Poláci omezení pro Čechy zatím neplánují

    Česko-polské hranice dosud zůstávají otevřené beze změn, Poláci zatím omezení vstupu pro Čechy neplánují. „Neprovádíme žádné práce, které by mířily k zavedení změn při překračování polsko-české hranice,“ napsalo na dotaz Seznam Zpráv polské ministerstvo vnitra.

  • Švýcarsko poslalo do karantény 2 500 studentů elitní školy

    Švýcarské úřady nařídily karanténu 2 500 studentů prestižní Hotelové školy v Lausanne. Učinily tak poté, co se ve vzdělávacím zařízení objevila ohniska koronaviru. Prvotní vyšetřování nasvědčuje tomu, že se nákaza rozšířila kvůli večírkům. Uvedla to dnes agentura AP.

    Nařízení se týká prakticky všech studentů bakalářského studijního programu. Cílená karanténa podle úřadů nebyla možná. Studenti tak musejí do 28. září zůstat doma nebo na koleji, učit se budou jen online.

  • Madrid požádal španělskou vládu, aby pomohla se zvládáním nákazy

    V reakci na dramatický nárůst počtu nakažených koronavirem ve španělském hlavním městě dnes vedení madridského regionu požádalo centrální vládu, aby pomohla situaci zvládnout vysláním vojáků, policistů a lékařů z dalších částí země. Informovala o tom s odvoláním na místní média agentura DPA.

    Armáda by v Madridu měla plnit logistické úkoly, přičemž další policisté jsou zapotřebí, aby vymáhali omezení pohybu obyvatel. Lékaři z regionů mají metropoli pomoci vyrovnat se s překotným nárůstem počtu nemocných, uvedl list El País s odkazem na regionální vládu.

  • Anglie a Wales spustily mobilní aplikaci k boji s koronavirem

    Anglie a Wales dnes spustily mobilní aplikaci, která má pomoci v boji se šířením koronaviru. Aplikace umí dohledávat kontakty, kontrolovat lokální míru rizika nákazy nebo zaznamenávat návštěvy restaurací a hospod. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která připomíná, že vláda aplikaci spouští se čtyřměsíčním zpožděním, jež bylo způsobené technickými obtížemi.

  • V Rusku zaznamenali 6 595 nově nakažených, nejvíce od července

    Rusko za posledních 24 hodin zaznamenalo 6 595 případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od 12. července. Bilance se zároveň již šestý den po sobě drží nad hranicí 6 000. V Moskvě poprvé od června denní přírůstek překonal 1 000 infikovaných. S odvoláním na operativní štáb pro boj proti šíření koronavirové infekce o tom dnes informovala agentura TASS.

  • Rusko dodá svůj lék proti covidu-19 do dalších 17 zemí

    Rusko dodá svůj lék proti nemoci covid-19 nazvaný Avifavir dalším 17 zemím, včetně Slovenska. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Moskva doposud přípravek dala k dispozici šesti spřáteleným státům.

    Lék Avifavir, který v květnu získal povolení od ruských úřadů, je založen na léku Favipiravir, jenž byl vyvinut v Japonsku a je široce používaný při léčbě virových onemocnění. Státní investiční fond RDIF, který se na vývoji přípravku proti koronaviru podílí, v dnešním prohlášení uvedl, že klinické testy v Japonsku a Rusku potvrdily účinnost těchto látek. Favipiravir se testuje také v Česku.

  • Rakousko od pondělí zařadí Prahu mezi rizikové regiony

    Rakousko vydalo kvůli šíření koronaviru varování před cestami do Prahy. Platit začne v pondělí, informoval dnes s odvoláním na vídeňské ministerstvo zahraničí list Die Presse. Kromě české metropole varuje Rakousko nově také před cestami do Paříže, Izraele a několika dalších zemí světa. Švédsko naopak už na seznamu rizikových zemí není.

    O chystaném zařazení Prahy mezi rizikové oblasti už ráno informoval i český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Uvedl, že jedná se svým rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem o výjimkách.

Reklama

Hlavní zprávy