Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Právo

Krátce z justice: Matka utonulého syna nenašla zastání. Pražská katedra ústavního práva má nového šéfa

Ústavní právník Marek Antoš. foto:  Michal Růžička, MAFRA

PRAHA - Stručný přehled soudních řízení, aktualit z justice a akademického prostředí.
  7:00

Krátce z justice: Profesor Jelínek slaví jubileum. Přiznání bezplatné obhajoby podléhá dle ÚS jedinému kritériu

Ústavní soud se odmítl zabývat stížností matky, jež jej žádala o přezkoumání okolností, k nimž před třemi a půl lety došlo při záchraně jejího tonoucího syna. „Protože stěžovatelka není zastoupena advokátem, její návrh neobsahuje žádnou ústavněprávně argumentaci a není z něj ani zřejmé, čeho konkrétně se domáhá, upozornil ji Ústavní soud na vady jejího návrhu s tím, že neodstraní-li je, bude odmítnut. Výslovně byla přitom poučena, jak si může zajistit advokátní zastoupení. Protože na tuto výzvu nijak nezareagovala, nezbylo než její návrh odmítnout,“ napsal v odůvodnění usnesení ústavní soudce Vojtěch Šimíček.

Mladík utonul o lednové noci roku 2017. Při návratu z restaurace se s kamarádem rozhodnul přejít přes zamrzlý rybník. Led však nebyl dost silný a pod oběma se probořil. Zatímco jeho kamaráda z vody vytáhli místní, k němu, tonoucímu dál od hráze, se hasiči dostali až za půl hodiny. Policista na tísňové lince totiž pomoc neposlal do Hradištka jižně od Prahy, nýbrž do obce se stejným názvem vzdálené od místa neštěstí desítky kilometrů. Chlapce se už zachránit nepodařilo. Případ opakovaně prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů a vždy jej odložila. Policista byl potrestán jen kázeňsky.

Katedru ústavního práva vede nový šéf

Katedru ústavního práva pražských práv vede od července její proděkan Marek Antoš (41). Ústavní právo zde učí 13 let. Letos se stal docentem.

Benešová alkohol soudcům netoleruje

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) soudcovské funkce dočasně zprostila Bohuslava Petra z českobudějovického krajského soudu. V únoru měl řídit pod vlivem alkoholu a narazit přitom do kamionu. Dechovou i krevní zkoušku odmítl. Případ v přestupkovém řízení vyšetřuje českobudějovický magistrát, jemuž ho předala policie. Petr se v červnu vzdal funkce místopředsedy soudu.

Trump chce devátého soudce jmenovat ještě před volbami

Místo u Nejvyššího soudu USA, jehož postavení je v americkém ústavním systému srovnatelné s českým Ústavním soudem, uvolněné minulý týden úmrtím liberální soudkyně Ruth Baderové Ginsburgové (+87), chce Donald Trump zaplnit ještě před listopadovými prezidentskými volbami.

Ruth Baderová Ginsburgová

Soudci devítičlenného Nejvyššího soudu jsou na doživotí jmenováni americkým prezidentem se souhlasem Senátu. V něm má nyní nad Demokratickou stranou převahu Republikánská, jež do prezidentských voleb nominovala Donalda Trumpa. Prezidentův kandidát proto může v Senátu velmi pravděpodobně uspět. Demokraté však na Trumpa apelují, aby nominaci nového soudce přenechal vítězi listopadových prezidentských voleb. Poukazují na skutečnost, že tak v posledních měsících svého mandátu neučinil ani předchozí prezident Barack Obama.

Trump by svým kandidátem mohl složení Nejvyššího soudu ještě více vychýlit ve prospěch konzervativních soudců, kteří v něm dosud měli nad těmi liberálními převahu pěti ku čtyřem. Ginsburgová zasedala v Nejvyšším soudu 27 let. V roce 1993 ji tam jako teprve druhou ženu v jeho historii dosadil Bill Clinton.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.