Hlavní obsah

Mladí můžou do kotle na fotbal, a do školy ne? Rektorka kritizuje nová opatření

Novinky, Filip Šára

Když si rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová na Twitteru postěžovala, že zatímco na sportovní akce mohou dva tisíce sedících diváků, na její škole mohou učit prezenčně jen skupinku do deseti studentů, vzbudila tím velkou pozornost a podpořili ji i jiní rektoři. Pro Novinky následně své výhrady zopakovala. Zavření vysokých škol, k němuž dochází v reakci na šíření koronaviru, se nelíbí ani mnohým studentům, chystají demonstraci.

Foto: Mendelova univerzita v Brně

Profesorka Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně

Článek

Omezení se týká vysokých škol, které sídlí v regionu, který je na tzv. koronavirovém semaforu v červené nebo oranžové barvě. Červená je Praha, oranžových je 28 okresů. Prezenční výuka v Praze se v zásadě nekoná, na vysokých školách v „oranžových” regionech nyní může probíhat v počtu maximálně 15 lidí (zejména praktická výuka v laboratořích či terénní cvičení) a v počtu 10 lidí mohou být konzultace a státnice.

Nerudová se podivuje tomu, že zatímco platí tato opatření pro vysoké školy, mohou lidé v těchto regionech navštívit sportovní utkání, kde se mohou sejít až dva tisíce diváků.

Státnice na zavřených pražských VŠ? Není problém, hlásí univerzity

Věda a školy

„Chápu opatření, jsou potřeba, ale z mého pohledu bychom měli vše lépe vážit a komunikovat. V tuto chvíli nesmí mládež na VŠ, ale do kotle na fotbal či hokej jít může,“ řekla Nerudová pro Novinky.

„Domnívám se, že vzdělání by mělo mít přednost před zábavou v době covidu,“ dodala rektorka školy z „oranžového” Brna.

Kritičtí jsou i další rektoři

S vyjádřením Nerudové souhlasí i předseda České konference rektorů Petr Sklenička, který stojí v čele České zemědělské univerzity v Praze.

„Mám pocit, že se politici nejpřísněji opřeli právě do vysokých škol. Cítím zde dvojí metr, když se plošně zavírají pouze vysoké školy. Z mého pohledu by například šlo za přísných hygienických podmínek umožnit studentům prvních ročníků přijít alespoň první dva týdny do škol, aby se zorientovali a lépe se poté začlenili do distanční výuky,“ poznamenal.

Prymula představil nová epidemiologická opatření

Domácí

S podporou Nerudové i studentů, kteří chtějí chodit do škol, přišel na svém twitterovém účtu i rektor pražské Univerzity Karlovy Tomáš Zima: „Zásadní rozhodnutí a informace, které ovlivňují chod a fungování vysokých škol, nelze dostávat z pátečních tweetů politiků a nelze se řídit náladami na sociálních sítích. Plně podporuji názor studentů, že je třeba se učit a že nedokonalá komunikace škodí.“

Své rektorské kolegyni rozumí i rektor Ostravské univerzity Jan Lata, byť nesouhlasí se vším.

Opatření na Ostravsku: Na venkovních akcích roušky, vysoké školy jen distančně

Koronavirus

„Rektorku Nerudovou chápu a sdílíme společné problémy se zbytečně překotnými opatřeními. Já však akceptuji rozdíl mezi 2000 diváky roztroušenými v hledišti venkovních sportovišť a 15 studenty v jedné místnosti. Proto sportovcům diváckou kulisu upřímně přeji, protože i pro ně, tak jako pro vysoké školy, je dnešní doba obtížná,“ uvedl Lata pro Novinky.

Skandální! Rektor ZČU Miroslav Holeček ostře kritizuje zákaz výuky

Koronavirus

Naopak rozhořčení nad rychlým rozhodnutím uzavřít plzeňskou Západočeskou univerzitu a nuceným přechodem na distanční výuku v úterý neskrýval tamní rektor Miroslav Holeček. „Je to velmi nešťastné, přímo bych řekl skandální,“ podotkl.

Otevřete vysoké školy, vyzývají studenti

Na distanční výuku přecházejí vysoké školy z nařízení přímo hygieniků, z vlastní vůle nebo na základě rozhodnutí politiků, jako třeba v „červené“ Praze.

V metropoli od pondělí 21. září z rozhodnutí primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) platí, že vysoké školy přešly na distanční výuku s možnou výjimkou praktické výuky a třeba i státnic ve skupině do 10 osob. Standardem je ale v hlavním městě na univerzitách výuka na dálku.

Státnice na zavřených pražských VŠ? Není problém, hlásí univerzity

Věda a školy

V reakci na to na Facebooku vznikla iniciativa „Otevřete vysoké školy“, jejíž organizátoři plánují na začátku října demonstraci na pražském Václavském náměstí. Účast zatím na síti nezávazně potvrdilo 900 studentů, zájem o akci vyjádřilo přes šest tisíc lidí.

„Pojďme se konečně vzbouřit proti dalšímu nesmyslnému vyhlášení vlády o zavření všech VŠ. Distanční výuka nikdy nenahradí klasickou prezenční a snad sakra nechceme ty tituly dělat doma!!? Vysoké školy z většiny beztak ještě ani otevřené nebyly, tudíž to poukazuje na absolutní absenci logiky při jejich ‚zavírání'!” píší organizátoři protestu v čele se studentkou Emmou Polomskou.

„Vzhledem k novému vyhlášení o povinnosti roušek při venkovních akcích nad 100 lidí Vám připomínám, že je máte mít. Cílem není žádné promořování, ale ukázat nesouhlas, a to se dá i takto,“ dodávají na webu. Účastníci protestu podle svých slov nechtějí nijak ohrozit bezpečnost účastníků ani náhodných kolemjdoucích.

Plaga chce mluvit s Prymulou

Ministerstvo školství se k výše popsaným stávajícím opatřením kolem omezených skupin na VŠ nechce vyjadřovat. „Tato opatření nepocházejí z MŠMT, ale od ministerstva zdravotnictví. Reagovat by tedy měli oni,“ napsal Novinkám školský resort. Z ministerstva zdravotnictví dosud Novinkám žádný komentář nepřišel.

Zrušte školy v přírodě, žádá ministerstvo zdravotnictví. Přitom mohou být bezpečnější

Domácí

V úterý nicméně ministr školství Robert Plaga (ANO) vyzval nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO) k diskuzi o možných opatřeních proti covidu ve školách i případné úpravě školního roku. Ministerstvo školství by podle Plagy mělo být více vtaženo do rozhodování o preventivních opatřeních i nařízeních v nákazou nejhůře postižených regionech.

V úterý Prymula vyzval ředitele škol, aby v pátek před prodlouženým víkendem vyhlásili ředitelské volno, což by mohlo také pomoci při tlumení epidemie. Plaga k tomu uvedl, že výzvu vnímá jako jednorázové doporučení, kterým se MŠMT už nebude zabývat.

Jen pošleme děti do nákupních center. Prymula s prodloužením víkendu naráží do zdi

Věda a školy

Prymula také řekl, že ministerstvo zdravotnictví nebude zavírat první stupně základních škol, pokud to bude aspoň trochu možné. Pro některé regiony se nicméně diskutuje o možnosti distanční výuky na druhém stupni základních škol nebo na středních školách. S tím by ale podle Prymuly musel souhlasit právě resort školství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám