Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Tampa otočila kormidlem finále NHL, pod druhou výhru se podepsali Palát i Rutta

Druhé vítězství v řadě si ve finále Stanley Cupu připsali hokejisté Tampy Bay. Tentokrát soupeře z Dallasu zdolali 5:2 a v sérii vedou 2:1. K triumfu Lightning přispěl gólem a asistencí útočník Ondřej Palát a nahrávkou bek Jan Rutta, který zaznamenal i tři kladné body ve statistice plus/minus. Tři body (1+2) si připsal švédský obránce Victor Hedman, který byl zvolen první hvězdou zápasu.

Hokejisté Tampy Bay oslavují gól ve finále Stanley Cupu
zdroj: USA Today Sports

Za Lightning nastoupil poprvé od 25. února kapitán Steven Stamkos, naopak Stars opět scházel zraněný útočník Radek Faksa.

Tampa Bay otevřela skóre v 6. minutě. Palát dostal na útočné modré pod tlak beka Mira Heiskanena, jenž zadovkou nechtěně vyzval Nikitu Kučerova do samostatného úniku. Nejproduktivnější hráč letošních vyřazovacích bojů nabídnutou šancí nepohrdl.

Proč se dostaly do finále Tampa Bay a Dallas? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

O 85 vteřin později navíc oslavil Stamkos návrat gólem. U hrazení se vyhnul Esu Lindellovi, nabruslil si před branku a zavěsil do horního růžku. Druhou asistenci si připsal Rutta.

"Byl to úžasný zážitek, který jsem sdílel se spoluhráči. Naskočit do utkání a něco v něm udělat by ještě před měsícem asi ani nebylo možné. Bylo skvělé podílet se na takové výhře. Měl jsem velkou radost, že jsem mohl přispět, i když jsem toho moc neodehrál," řekl Stamkos. Třicetiletý Kanaďan strávil na ledě pouze 2 minuty a 47 sekund, od druhé třetiny zůstal na střídačce. Jeho start v dalším zápase je nejistý.

Stars snížili ve 12. minutě v oslabení. Roope Hintz přihrál od mantinelu zadovkou Jasonu Dickinsovi, jenž pohotovou ranou z kruhu překonal Andreje Vasilevského.

Druhá třetina definitivně rozhodla

Ihned na začátku druhé části si Lightning vzali díky využité přesilovce dvougólový náskok zpět. Anthony Cirelli v pádu přistrčil puk Hedmanovi, který se z prostoru mezi kruhy nemýlil a využil přesilovku. Druhá asistence připadla Palátovi.

Hedman se stal třetím obráncem v historii NHL, jenž v jednom play.off překonal hranici 10 tref. Před ním to dokázali pouze Paul Coffey z Edmontonu v roce 1985 (12 branek) a o devět let později Brian Leetch z New York Rangers (11).

"Rád přispívám v útoku. Jak ale řekl posledně 'Kuch' (Kučerov), nejsme tu od osobních statistik. Jsme tu kvůli jediné věci a tou je vyhrát Stanley Cup," prohlásil Hedman.

V 33. minutě vyslal Kučerova do přečíslení dvou na jednoho, které vyřešil přihrávkou na zakončujícího Braydena Pointa. Kučerov zaznamenal 23. asistenci v letošním play-off, což se naposledy povedlo Leetchovi v roce 1994. Ruský útočník zároveň zaokrouhlil počet bodů na třicet. Point se zase 11. gólem osamostatnil v čele nejlepších kanonýrů.

Stejně jako úvod vyšel Tampě Bay i závěr druhé dvacetiminutovky. K odraženému puku před brankovištěm se nejrychleji dostal Palát, jenž bekhendem zvýšil na 5:1. Rodák z Frýdku-Místku skóroval v letošních vyřazovacích bojích podesáté a mezi střelci se dělí o druhou příčku.

Do třetí třetiny místo gólmana Antona Chudobina zasáhl Jake Oettinger. Texaský tým zkorigoval stav ve 47. minutě zásluhou Heiskanena. "Ve druhé třetině jsme polevili. V příštím zápase je musíme zase přehrávat, vrhneme se na ně a srovnáme," uvedl rezolutně zadák Dallasu John Klingberg.

Čtvrtý duel je na programu v noci na sobotu od 2:00 SELČ.

Dallas Stars - Tampa Bay Lightning 2:5 (1:2, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Dickinson (Hintz), 47. Heiskanen (Pavelski, Cogliano) - 6. Kučerov, 7. Stamkos (Hedman, Rutta), 21. Hedman (Cirelli, Palát), 33. Point (Kučerov, Hedman), 39. Palát (Point, Shattenkirk). Rozhdčí: McCauley, O'Rourke - MacPherson, Cherrey. Vyloučení: 8:8, navíc Benn (Dallas), Rutta a Maroon (oba Tampa Bay) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 24:32. Hvězdy zápasu: 1. Hedman, 2. Point, 3. Kučerov (všichni Tampa Bay). Stav série: 1:2.

Dallas: Chudobin (41. Oettinger) - J. Klingberg, Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Sekera, Hanley - Radulov, Seguin, Jamie Benn - Gurjanov, Pavelski, Janmark - Perry, Hintz, Kiviranta - Caamano, Dickinson, Cogliano. Trenér: Rick Bowness.
Tampa Bay: Vasilevskij - Rutta, Hedman, Černák, Sergačov, Shattenkirk, McDonagh - Kučerov, Point, Palát - T. Johnson, Cirelli, Killorn - Coleman, Gourde, Goodrow - Stamkos, Paquette, Maroon. Trenér: Jon Cooper.

Zdroj
ČTK, nhl.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články