Hlavní obsah

Topit dřevem se letos díky kůrovci vyplatí

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořízení dřevokotle nebo klasického krbu je pro Čechy, kteří bydlí v domku nebo mají chalupu, stále lákavější. Cena palivového dřeva v posledních letech díky kůrovcové kalamitě padá a topení dřevem je tak oproti jiným palivům až několikanásobně levnější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jen v letošním druhém čtvrtletí cena palivového dřeva podle Českého statistického úřadu meziročně klesla o 27,5 procenta z loňských 599 na 434 korun za kubík. Byla tak nejnižší od roku 2011.

„Už za celý loňský rok přitom cena dříví klesla nejvýrazněji minimálně v tomto desetiletí,“ sdělil Právu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Také podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka jsou ceny palivového dřeva blízko mnohaletým minimům, další prudký pokles už nyní neočekává.

Proti plynu jsou lidé topící dřevem na polovičních nákladech, oproti elektřině na třetinových
Štěpán Křeček, BH Securities

„Vzhledem k cenám dřeva je topení dřevem nejekonomičtějším způsobem vytápění, navíc je poměrně ekologické,“ řekl Právu Křeček.

Záleží podle něho na tom, jak lidé dřevo kupují. Je velký rozdíl, když si koupí velké kusy dřeva a sami si jej zpracují, nákup zpracovaného dřeva pro vytápění vyjde na dvojnásobek. „Proti plynu jsou lidé topící dřevem na polovičních nákladech, oproti elektřině dokonce na třetinových,“ uvedl.

Na nový kotel bylo navíc možné dostat kotlíkovou dotaci, která u kotlů na dřevo činí až 100 tisíc korun, ve vybraných oblastech je to ještě o 7500 korun navíc a v kombinaci s podporou v Nové zelené úsporám pak dalších 20 tisíc.

„Kotlíkové dotace teď dojíždějí, čeká se na novou výzvu pro příští rok, kdy by se podmínky měnit neměly. Ve většině krajů ale už prostředky došly. Žadatelé se pro informaci mohou obracet na krajské úřady,“ řekl Právu předseda klastru Česká peleta Vladimír Stupavský.

Podle Ondřeje Charváta z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí se odhaduje, že kotle na dřevo v Česku využívají statisíce domácností. Upozornil, že nárok na státní podporu vzniká pouze u kotlů, tedy ne u zařízení, které samo vytápí své okolí, jako třeba krb.

Jehličnaté a listnaté dříví podle Kovandy loňský rok úhrnem zlevnilo meziročně o 15,8 procenta.

Rekordní těžba

„Pokud se zaměříme na oblast čistě palivového dříví, je loňský propad ještě markantnější. Palivové dříví z jehličnanů zlevnilo loni meziročně o 20,7 procenta. Poměrně nezvykle zlevňovalo také palivové dříví listnáčů, a to o 3,6 procenta,“ prohlásil. V obou případech jde podle něj o nejvýraznější pokles minimálně v tomto desetiletí. Palivové dříví jehličnanů meziročně zlevňuje od roku 2016, palivové dříví listnáčů ještě v letech 2017 a 2018 zdražovalo.

Lesy po kůrovci se změní, budou pestřejší

Domácí

„Důvodem popsaného vývoje jsou zejména probíhající problémy s přemnoženým kůrovcem. Kůrovcová kalamita gradovala kvůli extrémně suchému a teplému počasí v roce 2018. Napadené dřevo se nuceně kácí, což zvyšuje jeho nabídku na trhu. Zaplavení trhu tímto dřevem pak způsobuje pokles jeho ceny,“ vysvětlil Kovanda.

Připomněl, že státní podnik Lesy České republiky loni zvýšil kvůli kůrovcové kalamitě těžbu dřeva o třicet procent na rekordních 13,89 milionu kubíků z předchozích 10,65 milionu kubíků. Těžba jen kůrovcového dřeva loni vzrostla o 62 procent na 9,71 milionu kubíků.

Cena mírně poroste

S tím, jak se kalamitní situace začne zlepšovat, bude mít cena palivového dřeva podle Křečka opět tendenci růst.

„Bude ale trvat několik let, než by se situace s dřevem jako nejlacinějším palivem mohla změnit. Ceny plynu i v souvislosti se šířením nákazy a nižší poptávkou klesly, ale je možné, že do budoucna porostou rychleji než ceny dřeva. Uhelné elektrárny se nahrazují plynovými, a tak s rostoucí poptávkou po zemním plynu poroste i jeho cena,“ doplnil.

Doporučil, aby si lidé pořizovali kombinované kotle a mohli tak lépe reagovat na úpravu cen jednotlivých komodit.

Reklama

Související články

Lesy ČR jsou v miliardové ztrátě

Státní podnik Lesy České republiky skončil v loňském roce ve ztrátě dosahující jedné miliardy korun. V pondělí to řekl generální ředitel společnosti Josef...

Lesy po kůrovci se změní, budou pestřejší

Přemnožený kůrovec a extrémní sucho způsobily v tuzemských lesích katastrofu nevídaných rozměrů. Bezútěšné holiny po kalamitní těžbě jsou dnes i v místech...

Výběr článků

Načítám