Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Rakousko zařadí Prahu mezi rizikové oblasti. Pro vstup bude vyžadovat negativní test

Rakouské hranice (ilustrační snímek). foto: ČTK/AP

Praha - Rakousko vydalo kvůli šíření koronaviru varování před cestami do Prahy. Platit začne v pondělí, informoval s odvoláním na rakouské ministerstvo zahraničí list Die Presse. Kromě české metropole varuje Vídeň nově i před cestami do Paříže, Izraele a několika dalších zemí světa, Švédsko naopak už na seznamu rizikových zemí nebude. Také Tunisko se podle českého ministerstva zahraničí od pondělí chystá změnit podmínky pro příjezdy z České republiky.
  9:03aktualizováno  18:44

Německo nezařadí celé Česko mezi rizikové země, dva kraje v seznamu úplně chybí

O tom, že se Rakousko chystá Prahu zařadit mezi rizikové oblasti, už ráno informoval i český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Zároveň uvedl, že se svým rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem jedná o výjimkách. Chtěl by mimo jiné, aby se opatření nevztahovalo na už zaplacené zájezdy.

Obecně platí, že při příjezdu z rizikových zemí a regionů vyžaduje Rakousko negativní test na koronavirus, který nesmí být starší než 72 hodin. Pokud jej dotyčný nepředloží, musí nastoupit do karantény.

Podle českého ministerstva zahraničí je v Rakousku možné nastoupit do 10denní karantény v domácím prostředí nebo ve vhodném ubytování, které si dotyčný zajistí na vlastní náklady. V karanténě se pak musí nechat člověk do 48 hodin otestovat. Pokud je tento test negativní, může izolaci předčasně opustit. „Karanténní opatření se nevztahuje na osoby, které přes Rakousko tranzitují bez zastávky,“ upozornilo české ministerstvo. 

Od pondělí začne v Rakousku platit varování také před cestami do francouzských regionů Ile-de-France, jehož součástí je Paříž, a Provence-Alpes-Cote d’Azur s metropolí Marseille. Na rizikovém seznamu nově budou i Izrael, Andorra, Argentina, Bahrajn, Kuvajt, Kostarika a Maledivy. Celkem tak od příštího týdne bude varovat Vídeň před cestami do 37 zemí světa a několika regionů. Kromě Švédska vyřadilo Rakousko ze seznamu většinu Portugalska s výjimkou severu a hlavního města Lisabonu.

Podmínky pro cesty z Česka chce od pondělí změnit také Tunisko. V ohrožení je tak výjimka pro organizované zájezdy, jejichž účastníci dosud nemuseli po příletu do země předkládat negativní test. Ten je naopak povinný pro Čechy, kteří se do země vydávají bez cestovní kanceláře. „Tuniská strana nás dnes odpoledne informovala, že chce zrušit výjimku pro organizované zájezdy. Snažíme se tuto hrozbu odvrátit. Podle údajů od cestovních kanceláří má totiž stále zájezdy do Tuniska koupeno více než 8000 lidí,“ citoval Černínský palác ve své čtvrteční tiskové zprávě šéfa diplomacie Petříčka.

Českou republiku nebo její část mezi rizikové oblasti zařadily kvůli zhoršené epidemické situaci v posledních dnech i další státy, například Slovensko, Německo či Nizozemsko, od pondělí bude negativní test vyžadovat při příletu z Česka také Řecko. 

Českou republiku nebo její část mezi rizikové oblasti zařadily kvůli zhoršené epidemické situaci v posledních dnech i další státy, například Nizozemsko, od pondělí bude negativní test vyžadovat při příletu z Česka také Řecko.

Ze sousedů je ČR riziková pro Slovensko a Německo

Výběr zemí, které kvůli šíření koronaviru zařadily Českou republiku nebo její část mezi rizikové oblasti

Belgie - Do červené kategorie Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina. Po cestě z těchto regionů musejí lidé v Belgii do čtrnáctidenní karantény a povinný je i test na covid-19. Všichni cestující musejí před cestou do Belgie dál vyplňovat formulář pro kontaktování cestovatele.

Británie - ČR je spolu s dalšími zeměmi na karanténním seznamu. Lidé, kteří do Británie přicestují z ČR, musejí podstoupit karanténu v délce 14 dní. Až na výjimky musejí před cestou do Spojeného království všichni cestující vyplnit takzvaný kontaktní formulář.

Dánsko - Dánsko zařadilo na seznam rizikových zemí celou Českou republiku. Od půlnoci 11. září jsou do Dánska vpuštěni z ČR jen ti, kdo mají k cestě pádný důvod. Turisté nikoliv.

Estonsko - Češi musejí při cestě do tohoto státu v týdnu od 21. do 27. září do čtrnáctidenní karantény. Od 1. září je možné ji zkrátit na sedm dní dvěma negativními testy. Podobná opatření zavedly vůči český občanům i Lotyšsko a Litva.

Finsko - Pro cestující z Česka platí, že mohou do Finska přicestovat jen v odůvodněných případech (práce, rodina, škola). Tyto důvody musí český občan doložit. Po příjezdu je doporučena 14denní karanténa.

Irsko - Lidé z ČR musejí před cestou vyplnit on-line formulář, v němž uvedou důvod své cesty do země a po jeho odeslání obdrží e-mail, který předloží na hranicích Irska. Čeští občané se pak musejí podrobit karanténě, která může v závislosti na délce pobytu v Irsku trvat až 14 dní.

Kypr - Od 18. září nemohou na Kypr lidé, kteří v předchozích 14 dnech pobývali v ČR. Výjimku mají například kyperští občané a jejich rodinní příslušníci nebo lidé s trvalým pobytem. Ti ale musejí po příletu povinně absolvovat test na covid-19 a nastoupit do dvoutýdenní karantény bez ohledu na to, jak jim test dopadl.

Maďarsko - Občané zemí visegrádské čtyřky mohou vstoupit do Maďarska, pokud si před 1. září rezervovali alespoň jednodenní pobyt a doloží to spolu s negativním testem, který nebude starší než pět dnů. Výjimku mají například i osoby, které prokážou, že v posledních šesti měsících překonaly nákazu.

Německo - Ve středu 23. září Německo zařadilo mezi rizikové regiony většinu ČR s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Jak napsal na svém Twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), obavy nemusejí mít pendleři a lidé vracející se domů.

Nizozemsko - Ve čtvrtek 22. září Nizozemsko zařadilo celou ČR kvůli koronaviru mezi rizikové země. Lidé musí po příjezdu do karantény, a to i s negativním testem na covid-19.

Norsko - Lidé přijíždějící do země z ČR musejí s platností od 8. srpna strávit deset dní v karanténě. Po dobu karantény je třeba setrvat na jedné pevné adrese, ubytování v kempech, pod stanem ani turistika obytným vozem nesplňují podmínky pobytu v karanténě. Negativní test na covid-19 se nevyžaduje a nelze jím nahradit nástup do karantény po příjezdu do země.

Rakousko - Země zřejmě od příštího týdne zařadí Prahu mezi rizikové oblasti, uvedl na Twitteru ministr zahraničí Petříček. Při příjezdu z Prahy by tak byl třeba negativní test.

Řecko - Češi budou smět od pondělí do země jen s negativním testem na covid-19, který nebude starší než 72 hodin. Na pozemních hranicích umožňuje Řecko vstup do země pouze s negativním testem pro cestující ze všech zemí už od 15. července, s výjimkou nutných důvodů.

Slovensko - Země od 18. září zařadila ČR mezi rizikové země. Při cestě na Slovensko musí lidé až na výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus ne starší 72 hodin nebo nastoupit do karantény a následně podstoupit test. Výjimku z omezení budou mají mimo jiné pendleři, studenti, pedagogové, zdravotníci či sportovci.

Slovinsko - ČR je na slovinském seznamu zemí, pro jejichž občany je při vstupu do země až na výjimky povinná desetidenní karanténa.

Švýcarsko - Země zařadila ČR na seznam rizikových států. Od 14. září musejí lidé po příjezdu z Česka do desetidenní karantény. Tranzit je povolen.

Autor: