Vírus sa rekordne šíri. Pribudlo 360 nakazených. Konzílium chystá opatrenia proti "nezodpovedným"

Na Slovensku v stredu pribudlo 360 nakazených koronavírusom, ide o nový rekord v počte prírastkov ochorenia za deň. Pľúcnu ventiláciu potrebuje 11 pacientov.

24.09.2020 10:12 , aktualizované: 15:50
debata (285)

VIDEO: Matovič o budúcich opatreniach. Ideme chrániť zodpovedných pred nezodpovednými.

Video

Nárast zaznamenali z 5 213 otesto­vaných vzoriek. Celkový počet doteraz identifikovaných prípadov stúpol na 7 629. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk. Vyliečilo sa ďalších 90 ľudí, celkovo sa už zotavilo 3978 pacientov.

Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Komárno (58), Bratislava (42), Námestovo (20), Liptovský Mikuláš (17), Trnava (16), Bardejov (15), Tvrdošín (14), Poprad (11), Senec (11), Skalica (11), Stará Ľubovňa (11), Trenčín (10), Prešov (9), Prievidza (9), Košice (7), Trebišov (7), Banská Bystrica (6), Dunajská Streda (6), Žilina (6) Kežmarok (5), Nitra (5), Sobrance (5). Štyri prípady boli v okresoch Piešťany, Považská Bystrica, Senica, Topoľčany, po tri prípady v okresoch Dolný Kubín, Lučenec, Nové Mesto nad Váhom. Po dva prípady mali okresy Brezno, Hlohovec, Humenné, Ilava, Levice, Myjava, Partizánske, Ružomberok, Spišská Nová Ves, Veľký Krtíš, jeden prípad zaznamenali okresy Bytča, Čadca, Detva, Košice a okolie, Levoča, Malacky, Martin, Nové Zámky, Pezinok, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Vranov nad Topľou a Zvolen. Je medzi nimi 178 žien a 182 mužov, sú vo veku od 1 do 100 rokov.

V nemocniciach je hospitalizovaných 141 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 119 z nich. Na JIS je 14 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 11 pacientov.

Od začiatku vypuknutia ochorenia sa na Slovensku urobilo 428 308 labora­tórnych testov. Počet potvrdených úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 je 41. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 3 610.

Premiér: Budeme chrániť zodpovedných

Konzílium odborníkov rokuje na ministerstve zdravotníctva aj o epidemiologických opatreniach v súvislosti s nárastom pozitívne testovaných na nový koronavírus. Tie by sa mohli postupne zapínať. Informoval o tom premiér Igor Matovič.

„Dnes (štvrtok, poznámka TASR) od 10.00 h by malo byť na MZ konzílium. Som dohodnutý, že prídem aj medzi ľudí na konzíliu. Mrzí ma, že minister zdravotníctva nie je úplne k dispozícii,“ povedal s tým, že podľa jeho informácií je na konzíliu prítomný cez internet a svoju prácu si vykonáva. Dodal, že konzílium by malo diskutovať o ďalších opatreniach, ktoré by sa mohli prijať. „Budeme ich postupne zapínať. Musíme chrániť tých zodpovedných pred tými nezodpovednými,“ uviedol.

Na otázku, ako sa budú sprísňovať opatrenia v súvislosti s nárastom nakazených, odpovedal, že opatrenia majú v rukách všetci. „Ak nebudeme zodpovední, sami sa o slobodu pripravíme,“ povedal. Poukázal na potrebu dodržiavania už daných zásad a odporúčaní, ako je opatrnosť, umývanie si rúk, dodržiavanie odstupov a nosenie rúšok. „Nám bohato stačia opatrenia, ktoré máme, len ich stačí napĺňať skutkami,“ poznamenal.

Premiér hovorí, že aj v prípade pandémie platí, že reťaz je tak silná, ako jej najslabšie ohnivko. „V boji proti korone to najslabšie ohnivko sú tí blázni, dovolím si povedať, ktorí hovoria, že COVID-19 je výmysel, to neexistuje, to je len nejaká chrípôčka, z ktorej sa nejako vykašleme, vykýchame a vyležíme,“ uviedol.

Ohrozených koronavírusom sa cíti byť štvrtina

Ochorením COVID-19 sa cíti ohrozených vyše 27 percent obyvateľov Slovenska. V porovnaní s májom ide o sedempercentný nárast. Vyplýva to zo septembrového prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý sleduje postoje Slovákov od začiatku pandémie nového koronavírusu.

„Môže to naznačovať, že aktuálne vysoké denné prírastky chorých opätovne zviditeľnili medicínsky aspekt pandémie a bezprostrednú možnosť nakazenia sa,“ uviedol Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Napriek zvyšujúcim sa obavám pred ochorením COVID-19 dodržiavajú respondenti niektoré karanténne opatrenia v čoraz menšej miere. V porovnaní s májom je podľa prieskumu v septembri výrazne nižší podiel ľudí, ktorí odpovedali, že obmedzili svoje kontakty s ľuďmi. Rúško pri pohybe mimo domu vždy nosí 49 percent žien a 35 percent mužov.

Naopak, odporúčanie nenavštíviť kino zosilnelo z 20,6 na 26,4 percenta a takmer polovica respondentov, rovnako ako v máji, neodporúča svojim priateľom letieť na dovolenku lietadlom. „Septembrový nárast obáv verejnosti potvrdil, že hrozbu epidémie koronavírusu neberie slovenská verejnosť ani po pol roku na ľahkú váhu,“ doplnil Bahna.

Prieskum iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Realizovaný bol od 10. do 14. septembra na vzorke 1000 ľudí. Výsledky sú reprezentatívne pre online populáciu Slovenska.

Až 56 nakazených v domove pre seniorov

V Domove dôchodcov v Klížskej Nemej v okrese Komárno sa novým koronavírusom nakazilo 56 ľudí. Infikovaných je 41 klientov zariadenia a 15 zamestnancov, potvrdila hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne Denisa Masárová, upozornil na to portál tvnoviny.sk.

Podľa jej slov majú všetci infikovaní ľahší priebeh ochorenia. „Jedna klientka zariadenia bola počas víkendu hospitalizovaná v komárňanskej nemocnici s inou diagnózou, vyšetrenia potvrdili prítomnosť nového koronavírusu. Na základe tohto prípadu sme otestovali ďalších klientov a personál zariadenia,“ skonštatovala regionálna hygienička.

Celé zariadenie je v súčasnosti v karanténe, platí v ňom zákaz návštev, prijaté boli všetky potrebné opatrenia. Domov dôchodcov je rozpočtovou organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Klížska Nemá. Hlavná budova má izby s celkovou kapacitou 72 osôb, kapacita penziónu v areáli domova je 18 osôb. „Pozitívne testovaných klientov sme umiestnili v jednej budove, kde sa o nich stará pozitívne testovaný personál, negatívne testovaní klienti sú v druhom objekte,“ uviedla Masárová. Podľa jej slov pracovníci RÚVZ situáciu v zariadení monitorujú a sledujú zdravotný stav všetkých klientov i zamestnancov.

285 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus