Hlavní obsah

Majitel TikToku požádal Peking o licenci na vývoz technologií

Peking/Washington

Čínská společnost ByteDance, která vlastní aplikaci TikTok, požádala v Číně o licenci na vývoz technologií. Snaží se dovést do konce dohodu s americkými společnostmi Oracle a Walmart, aby tak předešla zákazu činnosti platformy TikToku ve Spojených státech. Podání žádosti potvrdilo čínské ministerstvo obchodu.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Peking na konci srpna omezil, poprvé od roku 2008, vývoz umělé inteligence. Na seznam produktů, jejichž prodej musí schválit čínská vláda, přidalo tamní ministerstvo obchodu 23 položek, například rozpoznávání řeči a textu a personalizovaná doporučení.

Podle odborníků si tím Čína chtěla vybudovat pozici v třenici ohledně platformy sdílených videí TikTok. Americký prezident Donald Trump v polovině srpna nařídil, aby aktivity TikToku v USA společnost ByteDance do 90 dní prodala, jinak její činnost zakáže. Tažení proti TikToku Trump zdůvodňuje ohrožením národní bezpečnosti.

Čína Trumpovi přichystala odvetu za blokaci TikToku a další naschvály

Software

Podle společnosti ByteDance musí dohodu s firmami Oracle a Walmart, jež má vést ke vzniku samostatné americké společnosti, schválit Washington i Peking.

Přesné podmínky dohody mezi společností ByteDance a firmami Oracle a Walmart zůstávají nejasné. ByteDance tvrdí, že TikTok Global bude její americkou divizí, ve které bude vlastnit podíl 80 procent. Oracle a Walmart nicméně uvádějí, že podíl společnosti ByteDance v podniku TikTok Global bude rozdělen mezi její jednotlivé investory, z nichž řada sídlí v USA. Čtyři z pěti členů správní rady firmy TikTok Global tak podle nich budou Američané. Oracle by měl v nově vytvořeném podniku vlastnit 12,5 procenta a Walmart 7,5 procenta.

Čínský státní list Global Times ve svém úterním komentáři uvedl, že Peking nemá žádný důvod k tomu, aby dohodu tří dotčených společností schválil. Zakládá se podle něj na "šikaně a vydírání".

Peking neschválí dohodu o aplikaci TikTok v USA, píše čínský list

Software

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Obavy Washingtonu z TikToku zažehl Zuckerberg

Obavy americké vlády z čínské aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok zažehl loni na podzim šéf Facebooku Mark Zuckerberg, když se snažil zabránit větší...

Výběr článků

Načítám