Hlavní obsah

Dvacet tun ryb v Bečvě zabily kyanidy, po pachateli pátrá policie

Přerov
Aktualizováno

Desítky tun ryb uhynulých v řece Bečvě otrávily kyanidy. Potvrdily to výsledky rozborů vzorků vody, řekla mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Nastoupilová. Podle ní to potvrdilo původní domněnku inspektorů. Na základě odebraných vzorků se bude nyní hledat původce havárie.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vylovené uhynulé ryby

Článek

Kontaminační mrak začal ničit život v řece v neděli. Postupoval od Choryně na Vsetínsku až do Přerova, kde se zastavil díky velké kapacitě vodní nádrže v nadjezí. Jde o úsek v délce 38 kilometrů, rybáři do kafilérie dosud odvezli 20 tun otrávených ryb.

Množství kyanidů, vysoce toxické látky, která otrávila život v řece v délce desítek kilometrů, zatím odborníci nedokážou určit. „To v tuto chvíli zatím vůbec netušíme," uvedla mluvčí ČIZP.

V Bečvě kvůli chemikálii uhynuly tuny ryb. Nevstupujte do vody, varují města

Krimi

Rozpustné kyanidy popsala jako prudké jedy, které na vzduchu vlivem vlhkosti a oxidu uhličitého a také v kyselém prostředí uvolňují rovněž prudce jedovatý kyanovodík. Jejich jedovatost spočívá v zablokování buněčného dýchání.

Smrtelná dávka kyanidu je 200 miligramů v pevném skupenství či jako roztok, smrt přichází během několika minut," uvedla mluvčí ČIŽP. Inspekce nechce k rozborům nic bližšího komentovat s tím, že by to mohlo zmařit vyšetřování.

Vyšetřuje policie

Jedový mrak se objevil v neděli mezi Choryní a Lhotkou nad Bečvou na Vsetínsku a putoval přes Hustopeče nad Bečvou, Teplice nad Bečvou k Hranicím a poté k Lipníku nad Bečvou. V úterý se začaly objevovat leklé ryby v Přerově. „V nadjezí v Přerově se kontaminační mrak zastavil. Něco málo rozředěného vteklo do Moravy, ale není to již nijak rizikové," doplnila mluvčí inspekce.

Foto: HZS Olomouckého kraje, .

Hasiči z Bečvy vylovili tisíce uhynulých ryb

Případ převzali kriminalisté ze Zlínského kraje. „Šetří to vsetínští kriminalisté v současné době jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Může se to ohledně té nedbalosti změnit podle toho, zda šlo o úmyslný trestný čin, či nikoliv," řekl mluvčí krajské policie Petr Jaroš.

Padlo i několik trestních oznámení. Na neznámého pachatele je podal starosta Hranic Jiří Kudláček i zástupci Pirátů ve Zlínském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám