Hlavní obsah

Tesla Model S Plaid má být na stovce za 2,1 sekundy a dojet až 840 km na jedno nabití

Novinky, Milan Lažanský

Poté, co Elon Musk na úterní akci zvané Battery Day oznámil vývoj dostupného městského vozu, ukázala automobilka Tesla druhý extrém. Vůbec nejsilnější Model S, který v nové verzi Plaid šokuje čísly.

Foto: Tesla

Tesla Model S u Superchargeru v Arlingtonu v Texasu (ilustrační snímek)

Článek

Není to poprvé, co Tesla zveřejnila jen pár čísel, která opravdu zaujmou, ovšem podrobné technické detaily si nechává pro sebe. Zatím víme, že variantu Plaid pohání tři elektromotory.

Zvládne dojezd až 840 kilometrů na jedno nabití a zrychlí na stovku za 2,1 sekundy, čtvrt míle je otázkou méně než devíti sekund. Maximální rychlost má podle Muska dosáhnout až 320 km/h.

Novinka nepochybně kráčí přímo proti novému soupeři. Rovněž kalifornská automobilka Lucid se svým Airem dosud parametry Model S válcovala. Aby Musk demonstroval schopnosti verze Plaid, vyslal prototyp na americkou dráhu Laguna Seca, aby Lucid překonal o tři sekundy na kolo.

Tesle vyrostla konkurence z vlastních odpadlíků, sériový Lucid Air fascinuje čísly

AutoMoto

Nový Model S Plaid se objevil už i v českém konfigurátoru, kde přijde na 3 789 900 korun bez příplatků. K dispozici je i vizualizace, která naznačuje, že zásadní designové změny sedan ve srovnání s běžnými variantami neprodělá. Nicméně na záběrech z okruhu má Plaid výraznější spoiler a další aerodynamické prvky.

Foto: Tesla

Tesla Model S Plaid v českém konfigurátoru

Je tedy otázkou, jak bude vypadat vůz, který se představí v plné parádě a který zákazníkovi dorazí. Musk totiž přiznává, že příjezd nejrychlejší Tesly je naplánován „do konce roku 2021“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám