Hlavní obsah

Mapa nových případů dál tmavne: Nejhorší situace je v Praze a okolí a na Liberecku

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejhorší situace ohledně šíření koronaviru je v současnosti v Praze a okolí a také na Liberecku. Nejlépe si naopak stojí okres Most. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

Článek

Data z ministerstva odrážejí vývoj v posledním týdnu. To, jak si jednotlivé regiony stojí a jak se nákaza vyvíjí v čase, lze sledovat i na mapě Novinek (výše), v níž však ještě nejsou zahrnuty detailní údaje za poslední den.

Vůbec nejhůře vypadá ve srovnání týdenního vývoje okres Praha-východ, který má za sedm dní 200 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nepříznivá je situace také v hlavním městě nebo na Liberecku.

V Praze připadá na 100 tisíc obyvatel 195 nových případů. Nákaza je tam stále na vzestupu, za poslední den přibylo rekordních 489 infikovaných, jak uvedli hygienici ve středu. Aktuálně se s nákazou potýká v hlavním městě zhruba 4,5 tisíce lidí, nejvíce případů je v Praze 10, následují Praha 4, Praha 5 a Praha 9.

Aktualizovaný semafor: Praha dál červená, přibylo oranžových okresů

Koronavirus

Ani v Praze-západ - druhém okrese obklopujícím metropoli - není situace růžová, evidují tam za týden 163 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Na Liberecku připadá podle statistik ministerstva zdravotnictví za sedm dní 182 nových případů na 100 tisíc obyvatel.

Více než 150 nově nakažených za týden na sto tisíc obyvatel je také v Plzni nebo na Uherskohradišťsku.

Nejvyšší denní přírůstek nakažených oznámili v úterý hygienici na jihu Čech. V týdenní statistice v tomto kraji vypadá nejhůře okres České Budějovice (123 nakažených).

Více než 100 případů eviduje i řada dalších okresů.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Novinky

Přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění covie‑19 podle regionu - Kumulativní přehled za posledních sedm dní po okresech ČR

Naopak jako nejlepší se jeví situace na Mostecku (34 případů za sedm dní/100 tisíc obyvatel). Relativně klidná je situace také v okresech Rychnov nad Kněžnou (40 případů), Louny (38 případů), Vsetín (46 případů) či Chomutov (49 případů).

Celkově se situace v České republice dlouhodobě zhoršuje. Nové případy přibývají v posledních dnech po tisícovkách. V přepočtu na počet obyvatel patří nyní Česko k nejpostiženějším zemím EU.

ČR je druhá nejhorší v EU, předstihla Francii

Koronavirus

Ve středu přibylo v Česku 2309 potvrzených případů koronaviru, přibližně stejně jako v úterý. S nákazou se nyní potýká více než 28 tisíc lidí. Přibývá také mrtvých s koronavirem. V pondělí jich bylo 14, v úterý 10, ve středu 11, tyto statistiky se však někdy ještě doplňují zpětně. Celkem zemřelo od začátku epidemie už 555 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám