Hlavní obsah

Tisíce mostů v Česku jsou v nevyhovujícím stavu, je ohrožena bezpečnost provozu, varuje expert

Právo, Tereza Hermanová

Za posledních šestnáct let se počet nevyhovujících mostů na silnicích nižších tříd téměř zdvojnásobil. Nejhorší situace je na silnicích III. třídy, kde nevyhovuje čtvrtina mostů. Z celkového počtu 12 596 mostů je ve špatném nebo havarijním stavu 2862 mostů. Podle Tomáše Rottera, experta na problematiku z ČVUT, je ohrožena bezpečnost provozu na silnicích II. a III. třídy.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V České republice existuje dlouhodobě systém péče o mosty. Je propracovaný, ale není důsledně dodržovaný. Je to z toho důvodu, že nebyl dlouhodobě dostatek finančních prostředků na údržbu a opravy a za druhé nebyla důsledná zákonná povinnost vlastníků mostů, což je vést evidenci a zajišťovat prohlídky. Tato povinnost nebyla a není vyřešena dodnes,“ uvedl Rotter ve čtvrtek v Brně na odborném sympoziu ke stavu mostů.

Na opravy mostních konstrukcí dává ministerstvo dopravy ročně asi 6 miliard korun. Podle odhadů by na jednorázovou opravu všech mostů v nevyhovujícím stavu bylo potřeba přibližně 22 miliard korun. „Jestliže dáváme 130 miliard na infrastrukturu, tak musíme najít peníze i na opravy a investovat v tomto ohledu více, než tomu bylo doposud. Částku plánujeme v následujících letech zdvojnásobit,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček (ANO).

Mosty kontrolují speciální prohlížečky

Domácí

Ministerstvo dopravy plánuje zřídit expertní tým zabývající se stavem všech silničních i železničních mostů na území České republiky. „Bude to tým, který vytvoří systém důsledné kontroly a bude spolupracovat se Správou železnic, Ředitelstvím silnic a dálnic i s jednotlivými kraji,“ doplnil Havlíček.

Stát se nestará o údržbu mostů, část je v havarijním stavu

Domácí

Na silnicích II. třídy je stav mostů dlouhodobě nejhorší ve Středočeském kraji, kde je v nevyhovujícím stavu 28 procent mostů. Na silnicích III. třídy je situace nejhorší v Jihomoravském kraji. V nevyhovujícím stavu je 39 procent mostů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám