Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Winterkorn půjde k soudu. Má objasnit, zda je bývalý šéf Volkswagenu odpovědný za falšování údajů o emisích

Ekonomika

  14:47aktualizováno  14:53
Frankfurt - Soud v německém Braunschweigu ve čtvrtek rozhodl o zahájení soudního řízení proti bývalému šéfovi koncernu Volkswagen Martinovi Winterkornovi. Má se v něm objasnit, zda je Winterkorn odpovědný za tržní manipulaci ve skandálu kolem falšování údajů o emisích naftových motorů automobilky.

Martin Winterkorn po skandálu rezignoval na funkci šéfa Volkswagenu. foto: Reuters

Jak napsala agentura AP, čtvrteční oznámení soudu navazuje na předchozí rozhodnutí o tom, že Winterkorn musí být souzen v procesu, v němž je obviněn z komerčního podvodu. Žádné datum stání zatím nebylo stanoveno. Má se rozhodnout o tom, zda měl Volkswagen povinnost dát investorům dříve k dispozici informaci o hrozících pokutách. Firma tvrdí, že se nedalo odhadnout, jak vysoké tyto pokuty budou.

Volkswagen musí podle soudu odškodnit majitele vozů se zmanipulovanými emisemi. Automobilka je vyplatí

Winterkorn rezignoval několik dní po zveřejnění informace, že Volkswagen do aut s naftovým motorem instaloval software, který skrýval skutečnou úroveň emisí. Koncern z podvodu v září 2015 obvinila americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) - auta Volkswagenu vypouštěla v USA nadlimitní množství oxidů dusíku.

Prokuratura Winterkorna viní, že o instalaci nelegálního softwaru věděl a záměrně o tom kapitálový trh neinformoval. Winterkornův právník Felix Dörr odmítá obvinění, že bývalý šéf koncernu finanční trh neinformoval včas.

Koncern VW i manažeři kvůli skandálu čelí řadě žalob a vyšetřování. Volkswagen podle agentury Reuters dosud vynaložil v souvislosti se skandálem přes 30 miliard eur (přes 817 miliard Kč). Peníze byly využity například na svolávání a úpravu automobilů, na odškodné zákazníkům a na pokuty.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...