Hlavní obsah

Dusilová vydá sólové album Řeka, inspirovaly ji Sudety

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Lenka Dusilová dokončila album Řeka, které vyjde 6. listopadu, devět let po vydání svého předchozího sólového alba a šest let po posledním titulu kapely Baromantika.

Foto: Bet Orten

Lenka Dusilová

Článek

Lenka Dusilová se obklopila novými spolupracovníky. Zvuk desky dotváří smyčkováním, vrstvením zvuků a efekty. Producentem alba je Petr Ostrouchov, ale výrazně se na zvuku podílel také elektronický mág Aid Kid (Zvíře jménem podzim, Kittchen).

Přispěli také bubeníci Roman Vícha a Miloš Dvořáček, baskytarista Matěj Belko, hráči na klávesové nástroje Martin Brunner a Vojtěch Procházka, saxofonista Marcel Bárta, trumpetista Oskar Török, violoncellistka a zpěvačka Dorota Barová, kontrabasista Jiří Slavík, hráč na pedal steel kytaru Josef Štěpánek, klavíristka Beata Hlavenková, světoznámý hráč na glass harmoniku a cristal baschet Thomas Bloch nebo Concept Art Orchestra. V jedné z písní účinkují Monika Načeva a Iva Bittová.

Sudetský tulák. Most zažil v roce 1918 pouliční bitvu s Němci

Kultura

Autorkou většiny textů je Lenka Dusilová, pomáhal také Martin E. Kyšperský z kapely Květy.

Sudetenquell. Oficiální minerálka SS pocházela ze zapadlé vísky v Čechách

Kultura

„Album Řeka je plavbou skrze různobarevné hudební imaginace, které jsou z části inspirovány mikropříběhy a nekonkrétními ozvěnami mé rodové linie a mou současnou realitou, ve které se učím víc věřit svým schopnostem a přírodním zákonitostem. Některé skladby vznikly z empatie a obdivu k síle a umanutosti žen, které se snažily ochraňovat svoje rodiny a naději v toku různorodých událostí, jež nemohly ovlivnit. Nemalá část materiálu vznikla též při putování po ohrožených památkách bývalých Sudet, které jsme navštívili v rámci projektu Monument/um. I jejich příběhy často rezonují s mým tématem. Album se jmenuje jednoduše Řeka, protože metaforicky odráží různorodou dynamiku a vlastnosti systému, který je ovlivňován svým okolím – terénem, počasím a přirozenými i nepřirozenými ději v krajině. Tímto je každá „řeka“ jedinečná,“ dodala Lenka.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám