Hlavní obsah

Nejvýkonnější grafika dorazila do Česka. Je citelně levnější než předchůdce

Novinky, Miloslav Fišer

Ve čtvrtek se začaly oficiálně prodávat nové grafické karty s jádry GeForce RTX 3090, které se pyšní titulem nejvýkonnější na světě. Vyšší výkon přitom novinka nabídne i při atraktivnější cenovce, než na jakou jsme byli zvyklí u předchůdce.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Článek

Výrobcem doporučená cena modelu GeForce RTX 3090 je 40 999 Kč. I když se pořizovací cena může zdát vysoká, předchozí vlajková loď Titan RTX byla ještě dražší, stála 69 500 Kč.

Sluší se nicméně podotknout, že modely s upraveným chlazením a přetaktovanými jádry budou pochopitelně o několik tisíc dražší. Počítat můžeme s cenovkami klidně přesahujícími hranici 48 tisíc korun. To je přesto méně než v případě Titanu RTX.

První vlaštovka je venku. Nvidia odstartovala novou éru herních grafik

Hardware

K dispozici přitom budou v provedení od různých výrobců, například Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY a Zotac.

Nové grafice se přezdívá BFGPU, tedy Big Ferocious GPU – velká divoká grafika. Výrobce tím chce dát najevo, jak velký mezigenerační skok tato karta udělala.

Doposud totiž nejvýkonnější kartou pro hráče byl model GeForce RTX 2080 TI, ještě vyšší pracovní tempo nabídl model Titan RTX, který byl však určen spíše pro sofistikované výpočty ve vědecké sféře. A novinka s jádrem RTX 3090 strčí díky svižnému pracovnímu tempu oba zmiňované modely do kapsy.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Hraní v rozlišení 8K

Za vysoký výkon vděčí novinka novým streamingovým multiprocesorům. To je hlavní stavební kámen nejrychlejší a nejúčinnější grafiky na světě, která nabízí dvojnásobnou FP32 propustnost oproti předchozí generaci a 30 TFLOPS výpočetního výkonu. V praxi by tak měla být RTX 3090 o 50 procent výkonnější než Titan RTX, který byl označován doposud jako nejvýkonnější karta na světě. Karta je tedy stavěná na plnohodnotné hraní v rozlišení 8K, a to při 60 snímcích za sekundu.

Karta bude mít ve výbavě dokonce tlumič. Tříslotový, dvojosý, průtokový design je až desetkrát tišší než Titan RTX a dokáže grafické jádro držet až o 30 °C chladnější. 24 GB GDDR6X paměti dokáže zvládnout i ty nejnáročnější AI algoritmy a masivní zátěž při tvorbě obsahu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám