Hlavní obsah

Před nástupem na VŠ dokázal zvítězit v Logické olympiádě

Novinky, Martina Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh Jana Petra, vítěze Logické olympiády, začíná v Praze na Gymnáziu Jana Keplera, kde podle svých slov strávil osm krásných let, během nichž se také formovaly jeho studijní zájmy a cíle. Jedním z důležitých milníků pro něj byla účast na letním táboře Logické olympiády, o kterém se poprvé dozvěděl od svého spolužáka a který odstartoval i jeho zapojení do těchto soutěží.

Foto: archiv Mensa ČR

Vítěz Logické olympiády z roku 2016 Jan Petr

Článek

V průběhu let 2011–2016 se stal pravidelným účastníkem, a přestože se celých šest let umisťoval v celostátním finále v první desítce, až poslední šestá účast ho dovedla nejvýše a stal se celkovým vítězem.

Rok 2016 byl pro Jana také poslední možností, kdy se mohl před odchodem na vysokou školu a vzhledem k věkovému limitu Logické olympiády účastnit. V průběhu studií na gymnáziu se nicméně zapojil i do celé řady dalších soutěží ať už ve spojení s matematikou, lingvistikou či šachy. Potěšení totiž umí najít v úlohách a hrách všeho druhu.

Úplně nejraději má matematiku

Jak sám říká, nejoblíbenějším předmětem sice byla matematika, ale díky výborným profesorům se rád věnoval i jiným předmětům.

Vysoká škola ho nakonec o soutěže zcela nepřipravila, protože se rozhodl vrátit jako organizátor a v současnosti se aktivně zapojuje do pořádání České lingvistické olympiády.

Foto: Logická olympiáda

Matematika však zvítězila jako hlavní obor budoucího studia, a tak letos v červenci dokončil bakalářské studium Obecné matematiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Tento akademický rok se mu otevřou brány univerzity v Cambridge, kde ho čeká jednoleté magisterské studium matematiky.

Důležitý kontakt s lidmi

Logické olympiádě vděčí Jan zejména za nová přátelství, která vznikala na táborech pořádaných Mensou.

Třináctý ročník Logické olympiády odsoutěží nadšenci u svých počítačů

Domácí

„Věřím, že díky táboru Logické olympiády jsem se stal otevřenější a více si vážím týmové spolupráce,“ shrnuje Jan hlavní přínosy. A dodává: „Logické olympiády pak pro mne vždy byly příjemnou výzvou i podnětem ke snaze o soustředěný výkon v omezeném časovém limitu, což je vždy velice hodnotný trénink.“

Takový trénink se pak hodil například při zkouškách na vysoké škole. Při samotném studiu ale, jak sám uvádí, pomohl především kontakt s lidmi s podobným přístupem a v podobné situaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám