Hlavní obsah

V ruinách Starého Jičína lze přespat ve spacácích, kastelán nabízí strašidelné historky a opékání buřtů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezský kraj je plný památek, zatímco pohodlné zámky leží maximálně na nějakém brdu, jejich hradní předchůdci shlíželi na okolí z řáckých kopců. Nejinak je tomu u Starojičínského hradu.

Foto: Vratislav Konečný

Ve věži je malé muzeum, pokladna a ve spodní části občerstvení.

Článek

Asfaltová cesta od kostela není na výstup náročná, duši vypustíme maximálně v hradní krčmě po přemíře konzumace. Po zhruba patnácti minutách se octneme pod ruinou paláce a vpředu se otevírá pohled na strážní věž. Je trojúčelná: v přízemí má občerstvení, s dobře ošetřenými Svijany i dalším sortimentem, v patře pokladnu a prodej suvenýrů.

Foto: Vratislav Konečný

Dalekohledy vám přiblíží okolní krajinu.

Věž slouží i jako malé muzeum. Uvidíte maketu hradu, repliky zbroje i mučicích nástrojů, vyobrazení moravských i slezských hradů, jak asi v době své největší slávy vyhlížely.

Z věže si můžete zabudovanými dalekohledy přiblížit okolí, třeba nedaleký historický Nový Jičín s množstvím památek včetně Laudonova úmrtního domu nebo žerotínského zámku.

Odvozeno od neurvalého, „kančího“ člověka

Na vrcholu Starojického / Starojičínského kopce (oba názvy jsou správné), nad nádvořím se tyčí rozsáhlé zbytky bývalého hradu.

Chátrající zámek v Brandýse nad Orlicí dostal novou šanci

Cestování

Je tu klid, žádný rámus sem nezaléhá, ruiny mají obdélníkový tvar, uvnitř zříceninově zarostlý.

Obec, které hrad patří, dělá, co může, pro jeho záchranu. A práce tady je na desítky let.

Foto: Vratislav Konečný

Hradní věž u bývalé hlavní brány

Počátky hradu vedou ke dřevěné tvrzi. Vysoký kopec předurčoval ochranu cesty Jantarové stezky do Polska, ztuhlá pryskyřice byla významnou obchodní komoditou. Propojovala naleziště na Baltu s Jadranem. Pod hradem vznikla tržní osada, kostel zasvětili svatému Václavovi, který byl i ochranitelem státní hranice. Kostel původně gotický byl později upravován renesančně a barokně.

Po další kolonizaci území se rozšířil i počet osad, Starý Jičín se stal jejich centrem. Hrad se připomíná roku 1240, jeho protipólem při vstupu do Moravské brány je Helfštýn.

Vlastní jméno Jičín se odvozuje od slova Dik znamenající kance, v přeneseném významu člověka hrubého, divokého. S příponou ín vznikl název osady, Starý Jičín se původně psal Gyzcin (1278), po založení Nového Jičína se připojilo Starý kvůli rozlišení osad. (Zdroj: Zeměpisná jména Československa)

Foto: Vratislav Konečný

Ruiny mají protáhlý půdorys.

Osadu získal do držení Arnold z Huckeswagenu působící v družině Přemysla Otakara I. Poté majetek získávají páni z Kravař. Majitelé se měnili, hrad se pokoušeli dobýt husité i Poláci, objekt několikrát zachvátil požár. Nejvýznamnějším rodem byli Žerotínové, kteří si v Novém Jičíně postavili pohodlný zámek, nyní je v něm muzeum.

Chátrání přišlo po třicetileté válce

O panství přišel rod za třicetileté války, to se na hradě střídají válčící strany. Boje ho zle zdecimovaly, od té doby chátral, pevnost tohoto typu už nebyla k ničemu.

Foto: Vratislav Konečný

Probíhá stálá konzervace památky.

Nakonec panství získali Seilernové, ale hrad je nezajímal, takže chátrání pokračovalo. Počátkem 20. století sice hrabě Deym začal s konzervací, ale moc to nepomohlo. Zachovala se část hradeb severního předhradí, zbytky dělové bašty a parkánové hradby, zdi paláce a část okrouhlé věže.

Pořádně zachraňovat se začalo až koncem minulého století, když hrad získala obec.

Určitě stojí za to sem vystoupat, dalekohledy vám hezké okolí přiblíží.

Foto: Vratislav Konečný

Z kdysi mocného hradu toho zbylo poměrně málo.

Ze Starého Jičína není daleko do zámku v Kuníně, nádherně zrekonstruovaná a sbírkově velmi zajímavá památka, do Štramberka, trochu dál do Příbora a na Hukvaldy. A úplně nejblíž je Nový Jičín s historickým jádrem, město, které rozhodně nevynechejte.

Na hradě se pořádá mnoho kulturních akcí. Do konce října jsou památky Moravskoslezského kraje otevřeny zdarma, byla by škoda to nevyužít.

Vyspěte se v ruinách hradu

Na hradě si můžete objednat nocleh ve vlastním spacáku, po dohodě s kastelánem vám připraví zážitkový večer s prohlídkou a průvodcem za svitu loučí a také opékání buřtů. Akce je i pro školy.

Hrad Kámen překvapivě odložil opravu na příští rok

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám