Hlavní obsah

Nedostatek turistů kosí cestovní ruch i hospody, v centru Prahy už zavírají

Novinky, Bohumír Žídek, Kristýna Léblová, luh

Cestovní ruch v Česku letos postihly dvě pohromy. Nejprve na jaře vláda v obavě z pandemie uzavřela hranice, následně po prázdninách začaly ostatní státy považovat Prahu nebo celé Česko za rizikovou oblast. Propad turismu se podepsal i na osudu gastronomických zařízení. Mezi restauracemi, které v září musely kvůli chybějícím turistům zavřít, jsou například dva podniky v pražské Karlově ulici.

Restauratér zavřel kvůli úbytku turistů zavřel dva podnikyVideo: Novinky

 
Článek

Nejpostiženějším regionem z hlediska propadu návštěvnosti v souvislosti s koronavirovou krizí byla Praha. Pokles počtu ubytovaných v Praze činil 93,6 procenta a počet přenocování se snížil o 94,9 procenta.

Data za třetí čtvrtletí zatím nejsou k dispozici, již teď je však jasné, že pokles za září bude obrovský.

Restauratér musel v září zavřít dva podniky

Restauratér Jan Šimice kvůli tomu, že v září do Prahy opět přestali jezdit cizinci, musel zavřít dva podniky v Karlově ulici – Fat Cat a Galery 44. Zejména druhá z restaurací byla závislá v podstatě jen na zahraničních hostech.

Aby obě restaurace prošly jarní krizí, museli do nich majitelé napumpovat kolem pěti milionů korun. „Úplně jiné číslo vyjde, pokud budeme hovořit o ušlém zisku. To je mnohonásobně vyšší,“ dodal Šimice.

Po rozvolnění opatření v létě přitom situace působila poměrně optimisticky. „Zdálo se, že už bude všemu konec a tržby půjdou jen nahoru. Minulý měsíc dopadl poměrně slušně,“ sdělil Šimice Novinkám s tím, že tržby se pohybovaly kolem 40 procent loňského srpna.

Foto: Novinky

Fat Cat v Karlově ulici kvůli další vlně covidu zavřela.

Potom ale Velká Británie oznámila, že lidé, kteří se vrátí z Česka, budou muset projít 14denní karanténou. „To nám vzalo asi třetinu hostů,“ poznamenal restauratér. Následně Německo zařadilo Prahu mezi rizikové oblasti. „To nám vzalo velkou část zbytku,“ dodal.

„Ve chvíli, kdy se začalo hovořit o tom, že začínáme patřit mezi nejhorší v Evropě, to mělo další obrovský vliv na tržbu. Skoro jako když se zavřely hranice,“ doplnil Šimice. Provozovat dvě restaurace v centru nedávalo smysl, a tak se opět zavřely. Podle slov majitelů dočasně.

Zavírají i další

Dalším podnikům hrozí úplný konec. „Kšefty samozřejmě úplně odešly. Jsme o 80 až 90 procent dole oproti minulosti,” sdělil Novinkám šéfkuchař Malostranské konírny David Korecký.

„Přes léto se dalo nějakým způsobem fungovat. Teď přichází doba, kdy už dochází finance, takže jsme i museli propustit řadu zaměstnanců. Začíná období, kdy už ani cizinci nejezdí, Češi také víceméně přestali cestovat do Prahy,” dodal s tím, že je otázka, zda podnik do konce roku vydrží.

Druhá vlna v pražských hospodách: Hosté přestali chodit, tržby prudce padají

Ekonomika

Podle Šimiceho už k zavírání dalších podniků v centru Prahy dochází. „Zavírá plno lidí v oblasti Prahy 1, respektive Starého Města. Když se tam půjdete podívat uvidíte, že tam nikdo není,” uvedl.

V dubnu pád skoro o 100 procent

Český statistický úřad zatím zveřejnil data z cestovního ruchu pouze za druhé čtvrtletí, tedy duben až červen. Právě na tyto měsíce připadla karanténní opatření včetně úplného zavření hranic.

U Čechů ve druhém čtvrtletí klesl počet přenocování o 66,7 procenta, u zahraničního hostů o 96,2 procenta. Ve druhém čtvrtletí se v hotelích a podobných zařízení ubytovalo 988 tisíc hostů, což představovalo meziroční snížení o 82,9 procenta, v absolutních číslech o 4,8 milionu hostů.

V prvním čtvrtletí hotelová zařízení zaznamenala 4,7 milionu přenocování Čechů a 4,2 milionu ubytování cizinců. Ve druhém čtvrtletí se na přenocováních podíleli z drtivé většiny Češi.

I když však vláda lidi nabádala, aby dovolenou trávili v tuzemsku, Češi výpadek zahraničních hostů ani zdaleka nevyrovnali. Naopak, i Češi se ubytovávali mnohem méně.

Ve druhém čtvrtletí tak na Čechy připadlo necelých 2,3 milionu přenocování a na cizince přes 269 tisíc.

Celkový počet hostů v hotelech ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 82,9 procenta. Počet přenocování poklesl o 81,7 procenta.

V dubnu se návštěvnost propadla dokonce o 98,9 procenta, v květnu o 94,1 procenta a v červnu, kdy začínalo mírné rozvolňování, o 60,8 procenta.

Cizinců se v českých hotelových zařízeních ve druhém čtvrtletí ubytovalo o 96 procent méně než před rokem.

U Čechů propad činil 70 procent. Celkově tak hotely a další zařízení měly o 83 procent hostů méně než ve druhém čtvrtletí loňského roku.

Pátek třináctého

Šimice má ještě v živé paměti jarní krizi. „Když se na jaře povinně zavřelo, během dne byly tržby na nule. Asi si budeme všichni pamatovat, že to bylo v pátek 13. (března - pozn. red.). Pro českou gastronomii to znamenalo konec,“ připomněl Šimice.

Horší, než když nám vyhořela kuchyně. Restaurace a hospody bojují o přežití

Koronavirus

Vláda 13. března oznámila uzavření hranic od pondělí 16. března a zákaz přítomnosti veřejnosti v restauracích od soboty 14. března. Šimiceho restaurace oznámily, že zavřou dokonce o několik hodin před vládou.

„To bylo zvláštní. Už jsme viděli, že hosté nechodí, tak jsme řekli, že zavřeme, a za pár hodin to vyhlásila vláda,“ dodal.

Šimiceho restaurace zároveň po celou jarní krizi nechaly zaměstnanou většinu personálu. „Věděli jsme, že obsluha nemá spropitné, tak jsme se i snažili dávat jim něco navíc,“ přiblížil.

Reklama

Výběr článků

Načítám