Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Hospodářské vyhlídky nejsou tak špatné, jak se předpokládalo, míní Mezinárodní měnový fond

Měření teploty v budově šanghajské burzy. foto: Reuters

Washington - Vyhlídky světové ekonomiky nejsou tak katastrofické, jak se před třemi měsíci předpokládalo. Zůstávají však obtížné v důsledku pandemie covidu-19 a jejího dopadu na řadu hospodářských odvětví. Uvedl to ve čtvrtek mluvčí Mezinárodního měnového fondu (MMF) Gerry Rice.
  17:39aktualizováno  20:43

Bojím se zadlužení domácností, přiznává sociolog Prokop. ‚Rodiny potřebují podporu víc než důchodci rouškovné‘

Mluvčí upozornil, že hospodářské údaje z Číny a z řady vyspělých zemí jsou lepší, než se očekávalo. Situace v mnoha rozvíjejících se zemích však podle něj zůstává nejistá a obavy vzbuzuje rovněž rostoucí zadlužení, napsala agentura Reuters.

MMF před třemi měsíci předpověděl, že světová ekonomika v letošním roce klesne o 4,9 procenta. Zhoršil tak svou dubnovou prognózu, ve které počítal s tříprocentním poklesem. Nové odhady hospodářského vývoje fond podle agentury AFP zveřejní 13. října.

„Nově přicházející data naznačují, že vyhlídky mohou být o něco méně katastrofické než v době aktualizace globálního ekonomického výhledu 24. června. Části globální ekonomiky začínají oživovat,“ uvedl  Rice. Poukázal rovněž na známky počínajícího oživení světového obchodu.

„Zdůraznil bych však, že ještě nejsme mimo nebezpečí a že výhled zůstává velmi obtížný, zejména pro mnoho rozvíjejících se trhů mimo Čínu,“ dodal. Upozornil, že řada těchto zemí čelí pokračující slabosti domácí poptávky, nižší exportní poptávce a úbytku turistů.

„Celkově máme velké obavy, že tato krize zvrátí pokroky při snižování chudoby, kterých bylo dosaženo v posledních letech, a potlačí postup na cestě k cílům udržitelného rozvoje,“ uvedl mluvčí s odkazem na ambiciózní cíle, které před pěti lety stanovila OSN pro boj s chudobou a nerovností.

Minulý týden zlepšila výhled letošního vývoje globální ekonomiky Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ta nyní počítá s poklesem o 4,5 procenta, zatímco v červnu předpovídala šestiprocentní propad.

Autor: