Dvojitý český postup v Evropské lize. Plzeň porazila Sönderjyske, Liberec udolal oslabené FCSB

Fotbalisté Plzně ve třetím předkole Evropské ligy doma porazili dánský celek Sönderjyske 3:0 a postoupili do závěrečného čtvrtého předkola, v němž se utkají s izraelskou Beer Ševou. Liberec si poradil díky dvěma gólům po změně stran s výrazně oslabeným FSCB 2:0 a v utkání o postup do základní skupiny ho čeká APOEL Nikósie.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň (Aktualizováno: 21:20 24. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Plzně se radují z gólu

Hráči Plzně se radují z gólu | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Na plzeňském stadionu, kde kvůli koronavirovým opatřením UEFA nemohli být diváci, otevřel skóre z penalty Zdeněk Ondrášek a vstřelil gól i ve druhém soutěžním utkání za Viktorii. Ještě před pauzou vedení favorita navýšil Adriel Ba Loua a krátce po změně stran se prosadil také Miroslav Káčer premiérovou brankou v západočeském týmu.

Liberec svůj zápas předkola Evropské ligy v Rumunsku sehraje, FSCB sehnalo na poslední chvíli hráče

Číst článek

„Z mého pohledu týmový výkon. Nebylo to úplně jednoduché psychicky, ale pro nás je podstatné, že se nám to podařilo. Chlapci to zvládli a jdeme do play-off, na což se velmi těšíme,“ řekl slovenský kouč Guľa na online tiskové konferenci.

Hosté začali svůj teprve sedmý zápas v evropských pohárech lépe. V osmé minutě po souboji brankáře Hrušky s Jacobsenem zachránil Plzeň kapitán Brabec, který míč před dánským útočníkem na poslední chvíli hlavou odvrátil na roh. Sönderjyske pak ještě několikrát zahrozil. Hruška vyrazil Absalonsenovu ránu z úhlu a vytáhnul nad břevno Dal Hendeho nepovedený centr.

Západočeši se probudili a ve 30. minutě měli blízko k první brance. Od Kopice se míč odrazil do tyčky a Ondrášek zblízka napálil jen Thomase. Hostující gólman za pět minut po rohu neudržel míč a po diskutabilním střetu Brabce s Absalonsenem rozhodčí odpískal pokutový kop. Ten bezpečně proměnil Ondrášek.

Domácí gól uklidnil a ve 41. minutě přidali pojistku. Po chybě obránce Gartenmanna propadl míč ke Kopicovi, jenž nepřekonal Thomase, ale volný Ba Loua si s dorážkou poradil. Letní posila z Karviné dala za Plzeň třetí soutěžní branku v sezoně.

Dánský tým vstoupil lépe i do druhého poločasu, slibné akce však nedotáhnul. Naopak Viktoria v 51. minutě skórovala potřetí. Kopicova rána se od tyčky odrazila ke Káčerovi a slovenský záložník umístil přízemní střelu mimo Thomasův dosah.

Domácí si v závěru spíše kontrolovali vedení. Po dvou tyčkách se nedočkal gólu aktivní Kopic, jehož další pokus zlikvidoval gólman Sönderjyske. Těsně před koncem ještě Kalvach z dálky minul a branku zblízka netrefil ani náhradník Kayamba.

Plzeň navázala na pražskou Spartu, která vyřadila Sönderjyske před čtyřmi lety ve čtvrtém předkole Evropské ligy, a doma vyhrála i jedenáctý soutěžní zápas pod slovenským koučem Guľou.

Utkání 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Viktoria Plzeň - Sönderjyske Fodbold 3:0 (2:0)
Branky: 35. Ondrášek z pen., 41. Ba Loua, 51. Káčer. Rozhodčí: Rumšas - Radius, Sužiedelis (všichni Lit.). ŽK: Káčer - Absalonsen, Mpindi Ekani, Riddersholm (trenér), Bah. Bez diváků.

Sestavy:
Plzeň: Hruška - Havel, Hejda, Brabec, Limberský - Káčer, Kalvach - Ba Loua (71. Kayamba), Čermák (90. Bucha), Kopic - Ondrášek (79. Beauguel). Trenér: Guľa.
Sönderjyske: Thomas - Banggaard, Kanstrup, Gartenmann - Bah, Albaek (71. Frederiksen), Mpindi Ekani, Dal Hende - Hassan (31. Eskesen), Absalonsen (73. Wright) - Jacobsen. Trenér: Riddersholm.

Liberec rozhodl po pauze

Zápas v Giurgiu byl až do čtvrtečního odpoledne v ohrožení kvůli tomu, že se v týmu FCSB od minulého týdne šíří koronavirus. UEFA povolila rumunskému klubu narychlo doplnit soupisku o nové hráče a nastoupit.

AC Milán se musí v předkole obejít bez největší hvězdy, Ibrahimovic měl pozitivní test na koronavirus

Číst článek

Celá kvalifikace Evropské ligy se kvůli koronavirové krizi hraje jen na jedno utkání a bez diváků. Liberec usiluje o první postup do základní skupiny evropských pohárů od sezony 2016/17.

FCSB, který nastoupil kvůli koronaviru oslaben už v předchozím kole na půdě Bačky Topola, měl nakonec k dispozici 18 hráčů včetně dvou brankářů. Majitel klubu Becali na poslední chvíli angažoval několik nových hráčů a jeden z nich Karanovic musel už po 10 minutách kvůli zranění střídat.

Ještě větší komplikace pro domácí přišla ve 20. minutě. Stoper Cana fauloval unikajícího Mosqueru a ázerbájdžánský rozhodčí jej vyloučil. Následný přímý kop v podání Hilála vytáhl brankář Straton, který si poradil i s Hromadovou dorážkou.

Liberec sice v přesilovce až tolik nedominoval, ale šance si vytvářel. Hlavičkující Pešek však minul a před pauzou Straton vychytal hlavičkujícího Hilála. FCSB i v oslabení hrozil, největší šanci první půle měl ale ještě v plném počtu v úvodu, kdy brankáře Nguyena protáhl Sut.

Liberecký gólman podržel spoluhráče hlavně šest minut po pauze, kdy zneškodnil únik Petreho. Kouč Slovanu Hoftych vzápětí poslal do hry druhého útočníka Rabušice a ten se mohl ihned prosadit, proti jeho hlavičce ale výborně zasáhl Straton.

Severočeši stupňovali tlak. Střílený centr z pravé strany těsně netrefili dva hostující hráči, proti Hilálově hlavičce pak za již překonaným gólmanem odvrátil Sut. V 63. minutě skončila Mikulova tečovaná rána těsně vedle, ale z následného rohu už Slovan udeřil. Po Mosquerově centru se hlavou k tyči prosadil Hilál a navázal na branku z 2. předkola na půdě litevského Riteriai.

V 82. minutě Severočeši ze stejné akce pojistili vedení. Na další Mosquerův centr z rohu si tentokrát naskočil střídající Rabušic a definitivně rozhodl. V závěru pak ještě hosté neproměnili dvě šance.

FCSB - Slovan Liberec 0:2 (0:0)
Branky: 64. Hilál, 82. Rabušic. Rozhodčí: Aghajev - Zejnalov, Amirali (všichni Ázerb.). ŽK: Perianu, Petre - Pešek, Beran, Hilál. ČK: 20. Cana (FCSB). Bez diváků.

Sestavy:
FCSB: Straton - Enache, Cana, Soiledis, Pantiru - Simion, Perianu, Sut - Petre (68. Ion), Karanovic (10. Popescu), Caiado. Trenér: Pintilii.
Liberec: Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Mara, Hromada (88. Chaluš) - Pešek (84. Matoušek), Beran (51. Rabušic), Mosquera - Hilál. Trenér: Hoftych.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme