Hlavní obsah

Roušky od státu dávají senioři dětem. Koronavirus je už neděsí

Právo, Stáňa Seďová

Čeští senioři se podle poskytovatelů sociálních služeb už tolik nebojí nákazy jako na jaře. Stejně však raději nechodí ven, odkládají návštěvy lékařů, a tak se cítí víc v bezpečí. Roušky, které jim přišly poštou, mnozí darují svým vnoučatům.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Že by se naši klienti druhé vlny báli, se říct nedá, vlastně spíše naopak. Většina z nich odmítá nosit roušky a říkají i našim pečovatelkám, aby si je sundaly, když za nimi přijdou,“ prozradila trochu překvapivou reakci některých seniorů Veronika Fajstavrová, manažerka sociálních služeb Charita Praha-Holešovice.

Její slova potvrzuje i Hana Šrámková, vedoucí pečovatelek, které se v Praze 7 starají o zhruba 70 klientů. „Roušky nosit opravdu nechtějí. Nechodí moc ven, a tak si říkají, že to není potřeba. Doma je navštěvují jen naše pečovatelky, na které jsou zvyklí, náš tým se nemění, a hlavně po té jarní zkušenosti v ně mají obrovskou důvěru,“ říká Šrámková.

Senioři dostávají od vlády vybalené roušky

Domácí

„Prvotní strach, který měli na jaře, překonali. Čeho se stále obávají, jsou návštěvy zdravotních středisek, takže odkládají preventivní prohlídky, návštěvy zubaře nebo ortopeda, nemají-li vyloženě nějakou akutní bolest. Jinak mají pocit, že jsou chráněni, a dokonce se ptali, co mají dělat s těmi rouškami, které jim přišly poštou. Odhaduji, že je mnozí rozdají vnoučatům, jak někteří zamýšlejí,“ zmínila vedoucí pečovatelek.

ON-LINE: V Praze padl další rekord v počtu nakažených od začátku epidemie

Koronavirus

„Máme snad jediného klienta, který se extrémně bojí. Je to velmi vzdělaný člověk, profesor, dobře ovládá cizí jazyky, sleduje zahraniční zpravodajství a je na kyslíku. Pracujeme u něj ve speciálním režimu a trvanlivé potraviny mu dáváme do místnosti, kde je nechává tři dny, až poté si je převezme,“ dodala vedoucí Šrámková.

Kdo se o ně postará?

Jinak je tomu u domů seniorů a podobných zařízení. „Je to velmi nejistá doba. Volala mi jedna z devíti pečovatelek, že má teplotu. V ten moment jsem si představila, že celý tým ošetřovatelek by musel v případě, že bude pozitivní na covid, do karantény. To by znamenalo, že o naše klienty by se neměl kdo postarat. Mnozí už vůbec nemají rodiny a jsou na poskytování našich služeb zcela závislí,“ obává se manažerka sociálních služeb Fajstavrová.

Nanoroušky i respirátory lze používat opakovaně

Koronavirus

„Ministerstvo zdravotnictví (MZ) radí, aby pečovatelé nosili respirátory FFP2, v takovém případě nemusí do karantény. Ale já jsem dosud byla přesvědčena, že ty naše klienty dostatečně neochrání. To bychom potřebovali respirátory třetí třídy,“ dodává.

V čem je však s respirátory FF3 problém, vysvětlil Právu rektor ČVUT Vojtěch Petráček. „Textilní rouška má propustnost 86 procent, respirátor druhé třídy 96 procent, třetí třídy 99 procent. Ale je tu obrovský rozdíl v ceně výroby a pak i v koncové ceně. Tedy pro výrobce není respirátor FFP3 tolik zajímavý. Navíc je hůř dýchatelný. A jakmile nesedí přesně na obličeji, což se stává lidem často, klesá jeho účinnost na úroveň FFP2.“

Reklama

Výběr článků

Načítám