28.3.2024 | Svátek má Soňa


IZRAEL: Když dojdou lůžka...

25.9.2020

Izrael prochází drtivou koronavirovou krizí. Nemocnice jsou přeplněné, některé už nemohou nové pacienty přijímat. Ti mnohdy čekají dlouhé hodiny v sanitkách, než se rozhodne, co s nimi.

Situace jistě není v celé zemi stejná. Druhá vlna pandemie postihla novou silou také sever Izraele, kde žije asi 20 procent Arabů, mezi nimiž se covid nyní rozšířil víc než během jarní vlny. Tu Izraelci zvládli velmi dobře. Pak se ale stalo něco, co způsobilo, že v současné vlně slouží země jako odstrašující příklad.

To „něco“ definovala 24. 9. na webu Times of Israel vedoucí kontroly infekcí v haifské Rambamově nemocnici (pro informace 1011 lůžek, o její velikosti si uděláme představu z obrázku níže) dr. Khetam Husseinová. Patří ke komunitě izraelských Arabů. Vyjádřila se krátce a výstižně. „Druhý celostátní lockdown (o jehož zpřísnění píšu ve svém předchozím článku na blogu iDnes Koronavirus: Izraelská dilemata - publikován 23. 9. 2020) přišel pozdě. A měl by být ještě přísnější (prohlásila před jeho středečním zpřísněním – LS).

haifa1

Rambamova nemocnice

Slovo odbornice, která je v první linii a ví, o čem mluví.

Rambamova nemocnice přešla v těchto dnech od slov k činům. Protože pacientů s covidem přibývá a kapacita jiných špitálů je naplněna, rozhodla se využít jednoho svého strategického prostoru k přeměně na nové covidové oddělení.

Tím strategickým prostorem jsou podzemní garáže nemocnice. Garáže jako strategický prostor? V tomto případě ano. Nemocnice leží příliš blízko hranic s Libanonem (viz orientační mapu níže), kde v jeho jižní oblasti operuje teroristická organizace Hizballáh vyzbrojená tisíci raket. Garáže jsou proto konstruovány tak, aby v případě vojenského konfliktu plnily funkci podzemního krytu. Ten odolá i raketovému útoku.

haifa2

Server Times of Israel informuje: Jak nemocnice praskají ve švech, haifská Rambamova nemocnice mění parkoviště na coronavirové oddělení.

Nyní přichází ke slovu třetí využití. Místo parkoviště zde bude podzemní emergency oddělení pro nemocné s koronavirem. Prostor byl vymalován, navezena do něj lůžka a přístroje. Zprovozněn by měl být ve čtvrtek 24. 9. Pojme 770 nemocných.

Pro ilustraci nabízím fotoodkazy z doby, kdy se garáže měnily na koronavirové oddělení:

haifa3
haifa4
haifa5

Bezpochyby pozoruhodné nouzové řešení.

haifa6

Orientační mapa. Vzdálenost mezi Haifou a jiholibanonskou hranicí. (Podklad: Google Maps.)

A ještě dvě tabulky z portálu Arutz ševa o vývoji pandemie v Izraeli.

Údaje publikované 23. 9. 2020:

haifa7

Zleva doprava: celkový počet nakažených, počet aktuálně nemocných, červeně přírůstek za předchozí den a celkový počet źemřelých. Totéž platí i pro obrázek níže.

Údaje publikované 24. 9. 2020:

haifa8

Počet nově nakažených se blíží k hrozivému číslu sedm tisíc. Proto tak drastická opatření jeruzalémské vlády - velmi přísná celostátní uzávěra.

POZN.: Během dopoledne 24. 9. přinesl server Arutz ševa korigovaná čísla:

haifa9

Převzato z blogu autora s jeho svolením.