Hlavní obsah

Samotesty ze slin budou už brzo, slibuje český vývojář

Právo, Jan Martinek

Ukazuje se, že testy ze slin jsou stejně citlivé jako stěr z nosohltanu, řekl Právu Václav Navrátil, ředitel a hlavní vývojář společnosti Diana Biotechnologies, která vyvíjí testovací soupravy na covid-19 a v červnu zvítězila v soutěži Hackathon organizované ministerstvem průmyslu a obchodu.

Václav Navrátil, ředitel a hlavní vývojář společnosti Diana Biotechnologies

Článek

Současný trend v ČR je testovat co nejvíc lidí, denní maximum bylo zatím 23 228 vzorků. Dají se kapacity ještě navýšit?

Ano, radikální řešení, které vyvíjíme, jsou testy ze slin. Chceme připravit odběrové sady tak, aby byly přístupné k samoodběru. Člověk dostane zkumavku s náhubkem, plivne do ní, náhubek zahodí a zašroubovanou zkumavku odevzdá.

Rekordní přírůstky nakažených v Praze a na jihu Čech

Koronavirus

Testy ze slin sliboval Roman Prymula už na začátek října. Kdy budou dostupné ty vaše?

Doufáme, že velmi brzy. Po laboratorní stránce máme vše hotové, teď se zaměřujeme na poslední část. Dnes zatím neexistují odběrové sady použitelné pro jednoduchou automatizaci, máme už ale jejich prototypy a připravujeme jejich výrobu. Počítáme, že do čtyř týdnů budeme schopni vyrábět desítky tisíc testovacích souprav měsíčně, později i miliony. Nemocnice využívající naši současnou automatizaci budou moci rychle přejít na testování ze slin.

V laboratořích se dnes testuje výhradně ze stěrů z nosohltanu, nebude transformace na testy ze slin složitá?

Technologicky je transformace jednoduchá. Jen vyměníte odběrovou sadu, zbytek je stejný, používá se PCR metoda stejně jako u stěrů z nosohltanu. Důležitá otázka je, zdali sliny jako takové jsou dostatečně citlivé. V zahraničí se testy ze slin už používají, v USA jsou takové odběrové sady již schválené a některé univerzity je používají ke screeningu studentů. V ČR zatím dostupné nejsou, ale ve chvíli, kdy budeme mít k dispozici odběrové sady, chystáme se párově otestovat zhruba tisíc lidí, a tak budeme schopni přesně určit citlivost testů.

Hygieny kolabují, do izolace lidi pošle SMS z laboratoře

Domácí

Dnes je velký tlak na rychlost, klienti chtějí vědět co nejdřív, zda jsou pozitivní, či nikoliv. Za jak dlouho budete schopni oznámit výsledek?

Samotná analýza po vložení vzorků trvá do dvou hodin. Nejvíc limitujícím faktorem je administrativa, příjem a zpracování vzorků. Co se týče odběrových míst, na nich leckdy dlouho čekáte, než vás vezmou. Tento faktor by řešily samoodběrové testy ze slin. Některé laboratoře navíc řešily nedostatek různého spotřebního materiálu nutného pro provedení testu. V naší soupravě je vše zahrnuto, nic nemusí shánět.

Vyvíjíte i multiplexové testování, které odhalí najednou koronavirus a třeba chřipkový virus? V zimním období budou takové testy potřeba.

Multiplexové testy nejsou ničím novým, my se v tuto chvíli soustředíme především na detekci nového koronaviru. V průběhu podzimu do našeho multiplexu chřipku také přidáme. Chřipka a covid jsou z respiračních nemocí nejzásadnější, ale pravda je, že lze testovat na přibližně patnáct až dvacet dalších respiračních chorob, které můžete chytit. Tolik ale z jednoho testu nezjistíte.

Psi rozpoznají koronavirus u člověka dříve než testy

Evropa

Jste v kontaktu s vládními týmy pro řešení koronavirové pandemie?

Tím, že jsme v červnu vyhráli soutěž Hackathon, tak nás navštívil premiér Andrej Babiš. Ale těsnější koordinace zatím neprobíhá.

Reklama

Výběr článků

Načítám