Karel IV. trpěl dnou Profimedia

Karel IV. trpěl dnou Profimedia

Piero di Cosimo de  Medici trpěl dnou Wikipedia, British School - Royal Collection of the United Kingdom, Public Domain
Císařovna Sissi trpěla anorexií Wikipedia, Franz Hanfstaengl - Self-scanned, Public Domain
Karel II. Španělský byl zpomalený, deformovanýa neplodný Wikipedia, Luca Giordano – Neznámý, Volné dílo
Královna Viktorie trpěla hemofilií Alexander Bassano - Original text: Scanned from the book 'The National Portrait Gallery History of the Kings and Queens of England' by David Williamson, ISBN 1855142287, p. 153.This image is a JPEG version of the original PNG image at File: Quee
19
Fotogalerie

Nemoci slavných: Kulhavá císařovna, slintající šlechtic a šílená pramáti

Mocní, slavní a bohatí, ale přesto lidští, smrtelní... a nemocní. Mohli skoro všechno, jen lékařská věda tehdy nebyla moc na výši, s některými chorobami si rady vůbec nevěděla, a tak i králové, princezny, generálové a vědci museli nepředstavitelně trpět. Císařovnu Sissi trápila anorexie, krále Richarda III. těžká skolióza. Co soužilo další slavné?

Obžerství, nemoc králů a hlad

Karel IV. anebo vládce Florencie Piero di Cosimo de' Medici, který na konci života mohl hýbat už jen jazykem, a spousta dalších měli dnu – nemoc vznikající z příliš těžkého a tučného jídelníčku. Právě vladaři si ho jako jediní mohli dovolit. Chudina měla jiné potíže, i když…

Opačný problém měla krásná vladařka Alžběta Bavorská alias Sissi. Chtěla být štíhlá a krásná. Cvičila, skoro nejedla, a když už, jen vývar. Anorektička na svoje nejedení doplatila, začaly se jí dělat tak velké otoky na nohou, že kulhala a při chůzi potřebovala pomoc.

Mám depku! Co je opravdová deprese a jak narůstá počet nemocných v populaci

Pokračování 2 / 6

Vladaři degenerovali

Sňatky mezi příbuznými, kteří se brali pořád dokola, jen aby mezi své rody nepustili nikoho jiného, měly za následek nejrůznější degenerativní poruchy, od fyzických až k psychickým. Ne nadarmo se jedné královně říkalo Johana Šílená a jeden z potomků jejího rodu, Karel II. Španělský (jehož rodiči byli strýc a neteř), měl velkou hlavu, znetvořenou tvář, převislý ret, do šesti let neuměl pořádně chodit, byl celkově pomalejší, trpěl několika duševními chorobami, a že byl neplodný, bylo vlastně nakonec dobře. Zemřel, když mu bylo osmatřicet let.

Královna Viktorie pravděpodobně po otci podědila hemofilii a velmi zdatně ji prostřednictvím sňatků svých mnoha dětí rozšířila do celé Evropy. Na ženské potíže prý panovnice zase pravidelně užívala marihuanu, pila ji místo čaje.

Pokračování 3 / 6

Hnisající panovník a rozpadající se vládce

Asi byste nechtěli být v kůži panovníka Jindřicha VIII. Problémy s křečovými žilami začal mít kvůli nošení moc těsných punčoch. Začaly se mu dělat velké žilní vředy, a když si pak poranil nohu při turnaji, začalo to být ještě horší. Noha začala nejen hnisat, ale také strašlivě zapáchat, prý byla cítit i přes několikery zavřené dveře. Jeho posedlost zplozením potomka tímto dostala nečekanou ránu.

Tisíc sto let po Kristu vládnul Jeruzalému král Balduin. Už v devíti letech se přišlo na to, že má lepru, nevyléčitelnou nemoc. Tehdy měl ještě jen necitlivou ruku, postupem času přišel o zrak, schopnost se hýbat a začal se doslova rozpadat.

Pokračování 4 / 6

Křivák a ochrnutý

Vlastně to vypadá, jako by dávní panovníci byli jako reklama na ústav choromyslných a postižených, a není to tak daleko od pravdy. Podívejme se na přehlídku dalších postižení:

Těžkou skoliózou trpěl britský král Richard III. a co hůř, jeho tělo prý bylo doslova prolezlé škrkavkami. Vilém II. Pruský, nejstarší vnuk královny Viktorie, měl zase kvůli komplikovanému porodu částečně ochrnutou levou ruku. Měl problém se najíst, obléknout… Slabou ruku na fotografiích skrýval, moc lidí o ní tedy nevědělo.

Pokračování 5 / 6

Maniodeprese, deprese a pošramocená psychika

Řada výjimečných osobností trpěla psychickými problémy, jako je bipolární porucha (maniodeprese). Jedním z těch, kteří se o nemoci nebáli mluvit, byl například zpěvák Petr Muk a jeho okolí si dodnes pamatuje, jak moc bojoval se střídáním depresivní a manické fáze. Ale nebyl jediný, bipolární poruchu měl i spisovatel Ota Pavel, herec Miloš Kopecký, skladatel Ludwig van Beethoven, herečka Catherine Zeta-Jonesová, zpěvačka Sinéad O‘Connorová, hudebník Kurt Cobain nebo herec Mel Gibson.

S obsedantně-kompulzivní poruchou bojuje například herečka Cameron Diaz, trpěl jí i bohatý letec, filmový producent a režisér Howard Hughes, o němž byl také natočený film. Celé týdny například nevyšel ven, aby nepřišel do styku s bakteriemi. Jedl jen čokoládu a mléko, nemyl se, nestříhal si vlasy a nehty, moč a výkaly uchovával v lahvích. Filmy sledoval v promítacím sále nahý, okolo sebe měl jen čisticí prostředky. Když ho filmy unavily, bavil se tím, že třídil hrách podle velikosti.

Pokračování 6 / 6

Sprosťárny nahlas

Charles Dickens, Émile Zola nebo Wolfgang Amadeus Mozart trpěli přecitlivělostí a také Tourettovým syndromem, který se projevuje pohybovými a zvukovými tiky. Koprolálie – nutkavé vykřikování – vulgarismů mezi ně také patří. Předností přecitlivělosti je taky schopnost cítit a vidět věci, které jiní nemohou, a také se obrovsky soustředit a držet úkolu tak dlouho, dokud nebude úplně hotový.

Doporučujeme

Články odjinud