Hlavní obsah

Virus znovu udeřil a sen o sjednocené Evropě se zase rozplynul

Novinky, jem

Po krátké letní oblevě v Evropě opět silně přituhuje. Řeč není o počasí, nýbrž o epidemii koronaviru, jež na starý kontinent v druhé vlně dopadá ještě drtivěji než ta první. Subjektivně horší než samotné šíření viru je sevření ze strachu a nařízených omezení. Svoboda pohybu v Evropě opět vzala za své. Češi bez negativního testu už nejsou vítáni takřka nikde.

Foto: Profimedia.cz

Španělská hraniční kontrola. Ilustrační foto.

Článek

Pokud jde o okolní země, jsou Češi a cizí občané přicházející z České republiky hodnoceni jako potenciálně nebezpeční pro Němce, Slováky i Rakušany v případě příjezdu z Prahy.

Německo zařadilo mezi rizikové oblasti celé Česko s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Příchozí z ostatních krajů musí do 14denní karantény, z níž je v případě některých spolkových zemí může dřív vysvobodit  negativní test na koronavirus.

Přísněji než Němci k příchozím z Česka přistupují Slováci, kteří vyžadují rovnou negativní test na koronavirus ne starší než 72 hodin. Rakušané považují zejména Prahu za rizikovou, žádné zvláštní opatření ale dosud nepřijali. Komplikace prozatím nehrozí ani při cestách do Polska.

S komplikacemi je ale nutné počítat při cestách dál do Evropy, například na pozdní přímořskou dovolenou. Jako poslední zařadili ČR na seznam zemí, jejichž obyvatelé musí při vstupu předkládat test, Řekové. Povinnost bude platit od pondělí. V mnoha zemích Evropy (například v Británii, Švýcarsku či Belgii), ale nestačí ani test a nutná je 10- až 14denní karanténa. Aktuální podmínky pro vstup do konkrétní země jsou dostupné na stránkách českého ministerstva zahraničí ZDE.

Česko zařazeno mezi sedm nejrizikovějších zemí v Evropě

Koronavirus

Pilíř svobodného pohybu opět padl

Česká republika se sice v posledních týdnech zařadila mezi koronavirem nejhůře postižené země, zejména pokud jde o nárůst počtu nových případů, opatrnější evropské státy ale zařadily do rizikové skupiny většinu ostatních zemí.

Jeden z pilířů sjednocené Evropy, tedy možnost svobodného pohybu, tak padl stejně rychle jako na jaře. Podobně je tomu s jednotnou reakcí na úrovni Evropské unie, byť ta má vzhledem k omezeným kompetencím obrazně řečeno svázané ruce.

Itálie se poučila z tvrdé lekce jarní vlny koronaviru

Koronavirus

Dochází tak ke stejné situaci jako na jaře. Každá země si opatření a omezení v cestování a pobytu na svém území řeší sama, přičemž v řadě zemí se navíc podmínky liší i na úrovni regionů, krajů, spolkových zemí nebo autonomních oblastí. Jedno je však jisté – kompletní utlumení hospodářství už si Evropská unie, přesněji její členské země nemohou dovolit.

Reklama

Výběr článků

Načítám