Logo regionálního portálu regionivancicko.cz

Regionální zpravodajství

Covid překazil dny otevřených dveří v zemědělských podnicích

Eva Fruhwirtová
pátek 25.9.2020

Ilustrační foto
Autor: Eva Fruhwirtová

Zemědělci ukazují veřejnosti, jak hospodaří na půdě a jak se starají o zvířata. Využívají k tomu dny otevřených dveří a také Dny českého zemědělství. Pravidelnými pořadateli těchto dnů je i zemědělský podnik Pooslaví v Nové Vsi. Bohužel kvůli covidové situaci z preventivních důvodů přistoupili ke zrušení zářijové i říjnového termínu. Aktuální přehled dnů otevřených dveří v zemědělských podnicích na jižní Moravě najdete ZDE.

Organizátoři zrušených akcí se tak připravují na příští rok, kdy chtějí lidem vynahradit letošní neuskutečněné dny otevřených dveří. Zemědělce těší, že se veřejnost zajímá o to, jak pečují o půdu, jakou techniku používají, jak se vypořádávají s hraboši a půdní erozí. Covidová pandemie přispěla také k uvědomění si, jak je důležitá potravinová soběstačnost.

Semináře pro zemědělce jedou dál

Způsoby hospodaření ukazují a vysvětlují nejen veřejnosti, ale také kolegům zemědělcům. Výměna zkušeností, aplikace moderních poznatků a také spolupráce napříč podniky, tomu se podniky na jižní Moravě věnují. Zemědělci se vzdělávají navzájem. V Nové Vsi uspořádali během léta a podzimu několik seminářů zaměřených na technologie ochrany před půdní erozí. „Připravili jsme několik seminářů na téma pěstování plodin s nízkou ochrannou funkcí. Po teorii jedeme vždy do terénu a vše si ukazujeme přímo na polích. Čeká nás ještě jeden seminář, a to 7. října,“ popsal ředitel družstva Lukáš Jurečka. Účast na semináři je zdarma a koná se v rámci projektu demonstračních farem. Plodiny s nízkou ochrannou funkcí jsou především ty, které hůře odolávají erozi. Jedná se o širokořádkové plodiny jako je kukuřice, cukrová řepa, slunečnice.

TOP
PM Rosice s.r.o. nabízí práci na pozici nová ČESKÁ BANKA je tu! Chcete být součástí našeho fajn kolektivu? v obci Rosice

nová ČESKÁ BANKA je tu! Chcete být součástí našeho fajn kolektivu?

PM Rosice s.r.o. Rosice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP, práce na IČO). Pro uchazeče se středoškolským vzděláním s maturitou. ➤ - Chceš práci, ve které si vyděláš stabilní a zajímavé peníze? - Kde získáš…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama