Cenu Mercury Prize získal Michael Kiwanuka, už nikoho nenapodobuje

ČTK Kultura ČTK, Guardian, Kultura
25. 9. 2020 7:00
Cenu Mercury Prize, udělovanou za nejlepší britskou či irskou desku uplynulého roku, ve čtvrtek večer získal britský soulový zpěvák a kytarista Michael Kiwanuka.
Rodiče Michaela Kiwanuky kdysi uprchli z Ugandy před režimem diktátora Idiho Amina.
Rodiče Michaela Kiwanuky kdysi uprchli z Ugandy před režimem diktátora Idiho Amina. | Foto: Olivia Rose

Ocenění, s nímž je spojena finanční odměna ve výši 25 tisíc liber, to znamená v přepočtu 740 tisíc korun, dostal dvaatřicetiletý syn ugandských rodičů za vloni v listopadu vydané album Kiwanuka. Například deník The Guardian jej považuje za jedno z nejlepších alb dekády.

Michael Kiwanuka.
Michael Kiwanuka. | Foto: Olivia Rose

"Je to fantastická deska potvrzující, kam se vyvinul zvuk umělce, který začal pod vlivem velikánů," shrnul kritik Guardianu Alexis Petridis, podle nějž je dnes Kiwanukova hudba stále svázána s minulostí, jinak ale působí svěže, "jako snová kombinace soulu, psychedelického rocku, gospelu, bohaté instrumentace a zvláštně působivých samplů".

Sám hudebník pro BBC dříve řekl, že měl vždy sklon silně napodobovat ostatní. V jednu chvíli jej ale překonal a "řekl jsem si, že tím nikomu nepomůžu, zvlášť ne sobě".

Rodiče Michaela Kiwanuky kdysi uprchli z Ugandy před režimem diktátora Idiho Amina. Chlapec vyrůstal v Anglii. "Jako jediní z celé čtvrti jsme neměli auto, když ke mně chodili kamarádi, museli jíst naše ugandské jídlo. Poslouchal jsem kapely jako Nirvanu nebo Green Day, v nichž nebyl jediný černoch," vzpomínal. Studia na Královské hudební akademii nedokončil, aby se mohl věnovat sólové dráze. Dlouho se živil jako doprovodný studiový muzikant.

Kiwanuka je silně ovlivněný muzikanty jako Billem Withersem, Otisem Reddingem nebo Bobem Dylanem. Poprvé na sebe upozornil roku 2011, kdy na turné předskakoval zpěvačce Adele, rok nato vyhrál anketu BBC Sounds of 2012. Jeho píseň Cold Little Heart zní ve znělce televizního seriálu Sedmilhářky od HBO, což jej proslavilo v USA.

Před třemi roky Kiwanuka vystoupil na festivalu Colours of Ostrava. "Perkusista na konga udržoval rytmus blízký afrobeatu, druhý bubeník podporoval každou sloku údery na basový buben a nad funkovými elektrickými kytarami se vznášel Kiwanukův tenorový hlas, emoce propisované do každého výrazu, pot kapající z čela. Naškrobené obličejové svaly, napnuté hlasivky: nad tou zranitelností a citlivostí zůstával rozum stát," popsaly jeho vystoupení Hospodářské noviny.

Další koncert měl Kiwanuka odehrát letos v létě v pražském Lucerna Music Baru, pro velký zájem bylo přeloženo do prostornějšího Fora Karlín. Kvůli pandemii koronaviru je vystoupení odložené na 12. července 2021.

Skladba You Ain't The Problem z Kiwanukova oceněného alba. | Video: Polydor Records

Mercury Prize teď Kiwanuka získal na třetí pokus. V roce 2012 se o něj ucházel s albem Home Again, o čtyři roky později s diskem Love & Hate.

Na oceněné desce se Kiwanuka kromě osobních témat věnuje rasismu nebo policejní brutalitě, jeden sample konkrétně odkazuje na afroamerické hnutí za občanská práva z konce 60. let minulého století v USA. Celková nálada alba osciluje mezi zoufalstvím a nadějí. "Je to provokativní, vřelé, upřímné album plné skvělých písní," shrnul Guardian.

Deska, kterou produkovali muzikant Inflo a Američan Danger Mouse, se 18 týdnů držela v britském žebříčku, nejvýš dosáhla na druhou příčku.

Čtvrteční slavnostní předání ceny se kvůli koronaviru konalo ve skromném aranžmá bez hostů. Diváci a posluchači se jméno vítěze dozvěděli v přímém přenosu televize BBC One a rozhlasu Radio 6 Music.

"V prime-timu se na BBC One pravidelně dívá okolo tří milionů lidí, což je podstatně víc než těch 155 tisíc, kteří sledovali loňské předávání na kanálu BBC 4," zdůraznil server britského veřejnoprávního rozhlasu, podle nějž se tak o Kiwanukovi nyní dozví ještě více lidí.

"Jsem štěstím bez sebe, tak moc nadšený," sdělil hudebník v první reakci. "Tahle cena je za umění, za hudbu, za alba, to je jediná věc, kterou jsem kdy chtěl dělat, takže vyhrát Mercury je splněný sen," dodal.

Michael Kiwanuka se prosadil v konkurenci popových hvězd jako zpěvaček Dua Lipa a Charli XCX, písničkářky Laury Marlingové nebo rapera Stormzyho. I sázkové kanceláře jej však považovaly za favorita. Na druhém místě tipovaly Marlingovou, která o Mercury Prize marně usilovala již počtvrté. Pokud bude nominována popáté a opět neuspěje, vyrovná neslavný rekord britských Radiohead.

Laureáta vybrala dvanáctičlenná porota, jejímiž členy byli hudebníci Jamie Cullum a Jorja Smithová, moderátoři Annie Macová s Gemmou Cairneyovou nebo novináři Will Hodgkinson či Phil Alexander. "Nemyslím, že by někdo z porotců s vybraným vítězem nesouhlasil. Všichni se o téhle desce vyjadřovali stejně, že by si tu cenu zasloužila," shrnula Annie Macová.

Ta Kiwanuku informovala, že se stal vítězem, právě když se chystal poskytnout interview hudebníkovi a moderátorovi Joolsi Hollandovi. Záznam jejich setkání s Kiwanukovou překvapenou reakcí byl součástí ceremoniálu.

Letošní nominace sklidily v britském tisku příznivý ohlas za to, jak reflektovaly etnickou pestrost tamní scény. Naopak se dočkaly kritiky za podmínku, aby byl nominovaný držitelem britského občanství, dodává The Guardian.

Záznam vystoupení Michaela Kiwanuky v londýnském klubu Mildmay. | Video: Polydor Records
 

Právě se děje

Další zprávy