Hlavní obsah

Sapiosexualita aneb Když vás přitahuje sexy mozek

Novinky, Alžběta Dytrychová

Nedokážete si představit život po boku partnera, se kterým nelze vést intelektuální diskusi? Pak vítejte ve světě sapiosexuálů, lidí, kteří si ideálního partnera nevybírají podle vzhledu a charakteru, nýbrž podle hodnoty IQ.

Foto: Profimedia.cz

Sapiosexuálové považují inteligenci za nejatraktivnější vlastnost.

Článek

Inteligence hraje při seznamování důležitou roli. Od potenciálního partnera očekáváme, že nenapíše pravopisnou chybu, bude disponovat všeobecným přehledem a třeba i pozná rozdíl mezi Barthesem a Baudrillardem.

Pokud jste ale sapiosexuál, pak je pro vás zmiňovaná inteligence hlavním a jediným předpokladem k tomu, zda s dotyčným vybudujete vztah. Sexy mozek totiž považujete za nejvíc vzrušující část těla, na kterou se sotva hrabe krásná postava nebo jiskrné oči.

Inteligence jako součást sex-appealu

Vztahy a sex

„Sapiosexualita je sexuální orientace charakterizovaná sexuální a erotickou přitažlivostí k lidem, kteří jsou především inteligentní,“ říká sexuální a vztahová terapeutka Casey W. Tannerová a dodává, že sapiosexuálové považují inteligenci za nejatraktivnější vlastnost.

Podle čeho poznáte, že jste sapiosexuál?

  • 1. Myslíte si, že inteligence je důležitější než vzhled

Považujete za důležité, aby váš partner měl červený diplom z vysoké školy? Snažíte se na první schůzce zjistit, jaký má názor na politiku? A neodepisujete člověku, který nerespektuje pravidla českého pravopisu? Pokud se v těchto otázkách poznáváte, pak máte nakročeno k tomu, být sapiosexuálem.

„Tito lidé na prvních schůzkách mluví především o intelektuálních tématech a nemají zájem o to, aby se vztah ihned vyvinul sexuálním směrem,“ říká sexuoložka Kryss Shanová pro Mind Body Green.

  • 2. Fyzicky vás vzrušují intelektuální konverzace

Mnoha ženám se líbí, když jejich partner vyniká ve své kariéře, má přehled a ví, kdy budou probíhat americké prezidentské volby. Jenže tyto ženy jenom sotva vzruší, když si s partnerem budou dlouze povídat o politické situaci v Íránu. Jiné to je u sapiosexuálů, kteří během podobné konverzace mohou pocítit fyzické vzrušení.

„Pro sapiosexuální lidi není inteligence jen třešničkou na dortu, sapiosexuály totiž vzrušuje samotná inteligence,“ tvrdí vztahová terapeutka Tannerová a dodává, že intelektuální konverzace je dokáže naladit na sex.

  • 3. Nejdříve diskuse, poté sex

Podle terapeutky Tannerové potřebují sapiosexuální lidé jiný druh předehry. „V jejich případě je intelektuální stimul mnohem důležitější než stimul fyzický,“ vysvětluje pro Mind Body Green.

Pro sapiosexuály je tedy typické, že před samotným sexem řeší filozofické problémy a teprve následně se dostanou k milostnému aktu. Opačné pořadí je pro ně nemyslitelné.

Co je to emoční inteligence a jak moc ovlivňuje naše životy

Vztahy a sex

Je sapiosexualita skutečnou sexuální orientací?

Navzdory tomu, že sapiosexualita stále častěji vstupuje do diskuse o sexuální identitě, existuje mnoho lidí, kteří ji stále nepovažují za skutečnou orientaci. To je dáno tím, že sapiosexuální člověk může být heterosexuál, bisexuál nebo homosexuál.

„Sapiosexualita je spíše způsob, jakým je člověk přitahován k někomu jinému,“ uzavírá sexuoložka Kryss Shanová.

Reklama

Související články

Emoční inteligence aneb Empatie versus chytrost

Jistě jste si všimli, že ne všichni chytří a vzdělaní lidé jsou úspěšní a šťastní. Zrovna tak nevzdělanci nemusejí být nutně životními ztroskotanci. Dost často...

Radost i prokletí velmi chytrých lidí

O vysoce inteligentních lidech bychom si mohli myslet, že jsou automaticky předurčení k úspěchu a k oslnivým kariérám. Jenže někdy to bývá právě naopak. Kvůli...

Výběr článků

Načítám