Hlavní obsah

Příspěvek pro zaměstnávání lidí s handicapem vzroste o 800 korun

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Příspěvek od státu na mzdu lidí s handicapem se od října zvýší z 12 800 korun o 800 korun. Po pátečním mimořádném jednání vlády to oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní to pomůže 60 tisícům postižených.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Článek

„Schválili jsme návrh na navýšení příspěvku na zaměstnávání osob se zdravotním postižením, a to o 800 korun. Je to výborná zpráva, která pomůže 60 tisícům zdravotně postiženým na trhu práce,“ uvedla ráno Maláčová.

Zvýšením podpory chce pak Maláčová bránit rušení míst pro lidi s postižením. Při jednáních se ministerstvo financí v čele s Alenou Schillerovou (za ANO) klonilo k částce nejvýš 500 korun, zaměstnavatelé žádali 1100 korun.

Kurzarbeit schválen. Stát bude přispívat na mzdy zaměstnanců

Domácí

Příspěvky míří na takzvaný chráněný trh práce. Letos v prvním čtvrtletí ho tvořilo 3450 zaměstnavatelů s více než polovinou postižených pracovníků. Celkem zaměstnávali kolem 60 200 lidí s handicapem.

Od státu mohou získat tři čtvrtiny jejich mzdových nákladů, nejvýš ale 12 800 korun měsíčně. Částka se zvedala naposledy letos od ledna o 800 korun. Rostla po navyšování minimální mzdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám