Ceny ropy v piatok ráno mierne vzrástli

Ceny ropy v piatok ráno pokračovali v miernom zotavovaní z výrazných strát, ktoré zaznamenali v poslednom čase. Dôvodom bolo mierne zlepšenie nálady na finančných trhoch.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom sa vo štvrtok o 7.54 h SELČ predával po 40,48 USD (34,76 eura). To bolo o 17 centov alebo o 0,42 % viac ako vo štvrtok (24. 9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si vo štvrtok pripísal 38 centov alebo takmer 1 % a uzavrel na 40,31 USD za barel.
Novembrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa vo štvrtok o 7.55 h SELČ predával s plusom 18 centov alebo 0,43 % po 42,12 USD za barel.
Vývoj cien čierneho zlata v uplynulých dňoch výrazne ovplyvňovala všeobecná nálada na trhoch. V prípade jej zhoršenia sa dostali pod tlak aj ceny ropy. Z jej zlepšenia, naopak, profitovali rizikovejšie aktíva, medzi ktoré patrí aj ropa.
Hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje náladu na trhoch, zostáva koronakríza, ktorá spôsobila na ropnom trhu predovšetkým prudké zníženie dopytu. Skupina producentov OPEC+ sa snaží stabilizovať ceny obmedzeniami ťažby, ale nie všetci členovia aliancie dohody dodržujú, čo opakovane vyvoláva tlak na ceny.

Súvisiace články

Aktuálne správy