18 miliónová pokuta: V BMW oklamali investorov, zvyšovali čísla o predaji

, ČTK;TASR Foto: SITA/AP

Nemecký výrobca luxusných automobilov BMW zaplatí v Spojených štátoch pokutu 18 miliónov dolárov, aby urovnal obvinenia z poskytovania zavádzajúcich informácií o predaji. Informovala o tom americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC).

Komisia tvrdí, že automobilka v rokoch 2015 až 2019 nadhodnocovala mesačné údaje o svojom predaji v USA. Pochybné údaje o predaji dostali aj investori a ratingové agentúry. Zároveň firma získala od investorov približne 18 miliárd dolárov prostredníctvom predaja dlhopisov.

„Automobilka BMW poskytovala investorom zavádzajúce údaje o svojich maloobchodných predajoch v USA a o dopyte spotrebiteľov po vozidlách BMW na americkom trhu, zatiaľ čo v USA získavala kapitál," uviedla riaditeľka jedného z odborov komisie Stephanie Avakianová. „Firmy, ktoré na amerických finančných trhoch získavajú kapitál, majú povinnosť poskytovať investorom správne informácie," upozornila.

Automobilka BMW podľa komisie nadhodnocovanim údajov eliminovala rozdiel medzi skutočným objemom predaja a svojimi internými cieľmi a udržiavala si na verejnosti vedúcu pozíciu medzi výrobcami luxusných vozidiel.

Komisia v minulosti obvinila z nadhodnotenia mesačných údajov o predaji v USA aj taliansko-americkú automobilku Fiat Chrysler Automobiles. Tá vlani za urovnanie obvinenia zaplatila 40 miliónov dolárov, pripomenula agentúra Reuters. Komisia ocenila, že BMW aj napriek problémom spojeným s pandémiou koronavírusu spolupracovalo pri vyšetrovaní. To SEC zohľadnila pri výške pokuty. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy