Hlavní obsah

Rolling Stones by měli rušný rok

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebýt koronaviru, měli by britští rockeři Rolling Stones velmi rušný rok. Celé jaro a léto by strávili na turné ve Spojených státech, jak si původně naplánovali. Místo toho se „nudili“ doma. Během pandemie nahráli pouze jednu novou píseň Living In A Ghost Town a vyšla reedice jejich alba z roku 1973 Goats Head Soup.

Foto: ČTK/AP

Rolling Stones, zleva Ronnie Wood, Mick Jagger, Keith Richards a Charlie Watts.

Článek

Díky ní se znovu vepsali do hudební historie. Stali se kapelou, která v každé desetiletce své existence měla alespoň jedno album na prvním místě domácí prodejní hitparády. Goats Head Soup se na ně vyšvihlo záhy po svém vydání.

Zmíněnou písničku Living in a Ghost Town muzikanti dokončili v izolaci. Přestože na ní začali pracovat již před vypuknutím pandemie a plány byly jiné, rozhodli se ji v kontextu vzniklé situace vydat, jelikož rezonovala s časy, v nichž žijeme. Tak to vysvětlil zpěvák Mick Jagger.

U příležitosti emise reedice alba Goats Head Soup poskytli Jagger a kytarista Keith Richards rozhovor americkému časopisu Rolling Stone. V něm Jagger poznamenal, že kapela se vrátí na pódium teprve tehdy, až si bude jista, že bude bezpečné to udělat. „Můžeme hrát i pro velmi málo lidí,“ dodal.

Myslel tím, že jsou otevřeni koncertům organizovaným v souladu s pandemickými opatřeními v jednotlivých zemích.

Jinými slovy, vrátit na scénu by se chtěli on a jeho kolegové z formace, jakmile to půjde. I bude-li počet diváků na koncertech omezený národními vyhláškami.

Jagger také připustil, že se méně obává o organizaci koncertů kapely v Evropě, Austrálii nebo na Novém Zélandu, protože tam již hrála pro méně diváků. Nedokáže si však představit, jak bude vypadat situace v USA, v nichž mnoho lidí přišlo kvůli přísným hygienickým nařízením o práci a peníze.

„Bude to stejné? Bude se to měnit? Prostě to teď nevíme,“ řekl. „Musíte do toho být vhozeni či z toho být vyhozeni. Tak to vidím já.“

Richards v rozhovoru prozradil, že skupina nedávno nahrála několik písní pro nové studiové album. Prodloužení opatření proti pandemii koronaviru ji ale donutilo revidovat plány.

„Myslím, že máme pět, šest nebo sedm písní a pomalu je dáváme dohromady. Nyní, když vidíme, kam to směřuje, bychom asi měli přemýšlet o jejich vydání jiným způsobem,“ konstatoval.

Jagger k tomu dodal: „Momentálně nevíme, kdy se opět sejdeme ve studiu. Musí k tomu být bezpečné okolnosti.“

Přehlídka slávy

Rolling Stones vznikli v Londýně v roce 1962. V současnosti v jejich sestavě působí Mick Jagger, Keith Richards, kytarista Ronnie Wood a bubeník Charlie Watts. Několikanásobní držitelé Grammy vydali třicet studiových alb. Podle odhadů prodali více než 250 milionů kopií nahrávek.

Deset jejich studiových desek je v žebříčku 500 nejlepších alb všech dob podle magazínu Rolling Stone. V roce 2004 kapelu tento magazín zařadil na čtvrtou příčku žebříčku 100 nejlepších interpretů všech dob. V roce 1989 ji uvedli do rock’n’rollové síně slávy. Zatím poslední album Blue & Lonesome vydala skupina v prosinci 2016.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám