Brno má další unikát. Zastupitel objevil v centru zachovalý byt z dob funkcionalismu

Brno má další unikát. Zastupitel objevil v centru zachovalý byt z dob funkcionalismu
Obývacímu pokoji jakožto reprezentativnímu sálu dominuje rodinný krb a vestavěné skříně s prosklenou vitrínou.
Interiér navrhl pravděpodobně architekt židovského původu Emmerich Horvát jako reprezentativní byt, jelikož manžel Johanny Teltscher byl jako ředitel exportního oddělení Škodových závodů pro Jižní Ameriku vážený člověk. Mladá rodina v bytě žila pouhých pět let, v roce 1938 odjela z Československa za zakázkou do Jižní Afriky. Paradoxně si tím zachránila život. V roce 1943 dům zabavili nacisté a Johanniny rodiče odvezli do koncentračního tábora v Terezíně, odkud je přemístili do areálu Piaski, kde je společně s ostatními židy zavraždili.
V ložnici jsou šuplíky na manžetové knoflíky či šperky...
"Tady jsou vidět skvrny od inkoustu, které nejspíš pochází ještě z doby, kdy tu Herdanovi žili," říká Doležel.
Foto: Magdaléna Medková
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
25. 9. 2020 11:05
K vile Tugendhat či domu Low-Beerů se brzy zařadí i funkcionalistický byt, který nedávno objevil zastupitel Michal Doležel v centru Brna. Interiér z 30. let minulého století je od začátku komunismu v majetku města a vystřídalo se v něm několik nájemníků. Přesto to uvnitř působí, jako by se v něm zastavil čas. Dobu přečkalo původní vybavení, jako je krb, úložné prostory i podlaha. Podívejte se.

Michal Doležel na interiér dostal tip od své známé. "Byt byl pravděpodobně k pronájmu v databázi Brna-střed, má známá se na něj šla podívat a protože ví, že se zajímám o architekturu, volala mi s tím, že viděla interiér, který měl dochovaný původní nábytek. Představoval jsem si, že tu bude pár kusů nábytku, ale tohle jsem nečekal," říká Doležel.

 

Právě se děje

Další zprávy