Šéf Spotify investuje viac ako miliardu eur z vlastného na podporu startupov v Európe

, CNBC Foto: SITA/AP

Generálny riaditeľ Spotify Daniel Ek uviedol, že chce v nasledujúcom desaťročí dosiahnuť „nový európsky sen,“  podobný tomu americkému.

Podľa Forbesu má Ek čisté imanie 3,6 miliárd dolárov, čo naznačuje, že na investíciu vyčlenil zhruba tretinu svojho vlastného majetku.

Ek chce tieto prostriedky použiť na nové nástroje zamerané na vedecké inovácie. Medzi odvetvia, do ktorých chce investovať, patria zdravotníctvo, vzdelávanie, strojové učenie a biotechnológia. „Chcem sa pričiniť, lebo všetci dobre vieme, že jednou z najväčších výziev je prístup ku kapitálu,“ uviedol Ek a dodal, že v nasledujúcom desaťročí chce dosiahnuť„ nový európsky sen “- podobný americkému snu.

Ek tvrdí, že je frustrovaný z počtu európskych technologických spoločností vykupovaných americkými rivalmi, ako aj z úniku talentovaných podnikateľov z regiónu do Silicon Valley. „Som skutočne frustrovaný, keď vidím, ako sa európski podnikatelia vzdávajú svojich úžasných vízií, ktoré sa predávajú mimoeurópskym spoločnostiam, alebo keď odchádzajú tie najsľubnejšie technologické talenty v Európe, pretože sa tu necítia byť docenení,“ uviedol Ek. „Potrebujeme viac super spoločností, ktoré zvyšujú latku a môžu slúžiť ako inšpirácia."

Ďalším problémom v technologickom ekosystéme regiónu boli počiatočné verejné ponuky. Spoločnosť Spotify, ktorá má sídlo vo švédskom Štokholme, bola uvedená na burze v New Yorku pred viac ako dvoma rokmi. Aj londýnska on-line luxusná platforma Farfetch si pre svoj debut na trhu vybrala Ameriku. Európa v tomto roku zaostala v oblasti technologických IPO, zatiaľ čo v USA na burzu vstúpil celý rad softvérových spoločností.

Európa aj vo všeobecnom ponímaní zaostáva za USA a Čínou, pokiaľ ide o technológie. Zatiaľ čo tieto dve ekonomické veľmoci priniesli niektoré z najväčších svetových technologických spoločností, ako napríklad Amazon, Microsoft, Tencent a Alibaba, Európa ešte stále neponúkla podobné úspešné mená v tomto odvetví.

Minulý rok, podľa údajov spoločnosti Atomico, do nových začínajúcich technologických podnikov v Európe prišlo rekordných 34,3 miliárd dolárov. Spoločnosti v tomto regióne pokračovali v získavaní značných súm hotovosti aj v tomto roku. Služba Klarna „kúpte teraz, plaťte neskôr“ získala 650 miliónov dolárov a aplikácia pre digitálne bankovníctvo Revolut si dokázala zabezpečiť 580 miliónov dolárov. Ek uviedol, že pri investovaní bude spolupracovať s vedcami, investormi a vládami. Jeho miliardový fond by mohol konkurovať dobre zavedeným rizikovým fondom, ako je Balderton Capital, Northzone či Atomico, ktorý založil bývalý výkonný riaditeľ spoločnosti Skype Niklas Zennström.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy