Hlavní obsah

Důchodce dostal čtyři roky za zapálení ubytovny, ve které uhořela žena

– Plzeň
Právo, Jiří Šolc

Okresní soud Plzeň-město v pátek odsoudil Milana Noska (73) ke čtyřem letům za mřížemi za způsobení požáru ubytovny v plzeňské čtvrti Karlov před dvěma lety. Záchranáři tehdy při prohledávání trosek našli tělo ženy (26), která v hořící ubytovně zemřela.

BEZ KOMENTÁŘE: Milan Nosek přichází k souduVideo: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

Obžalovaný také musí zaplatit odškodné v řádech milionů. Rozsudek není pravomocný, obhájce i státní zástupce s ponechali lhůtu na odvolání. Noskovi, který momentálně žije na ulici, původně hrozilo až 10 let.

„Očití svědci potvrdili, že kouř a oheň šel jen z pokoje obžalovaného. Příčina byla stanovena odborníky jako nedbalostní jednání,“ vysvětlila soudkyně.

„Dlouhou dobu jsme s přísedícími diskutovali, jaký trest uložit, zda podmíněný, nebo nepodmíněný. S ohledem na váš postoj, kdy jste vinu nedoznával, nebyla tam lítost a ani sebereflexe, jsme se nakonec rozhodli k nepodmíněnému textu,“ sdělila soudkyně směrem k obžalovanému. Ten se měl také v poslední době dopustit několika menších majetkových trestných činů, a proto se dalo předpokládat, že by v budoucnu podmínku porušil.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár ubytovny v Plzni.Video: Patrik Biskup, Právo

Nosek při své závěrečné řeči řekl, že nic nezapálil. „Jsem starej chlap, nemám žádné peníze. Byl jsem na té ubytovně rád, nedělal bych takovou hloupost, abych si zničil svoje jediné bydlení,“ řekl obžalovaný, který od samého začátku tvrdí, že je bez viny.

Bývám zmatený, shodil jsem svíčku, řekl muž obžalovaný z tragického požáru ubytovny

Krimi

Podle obžaloby měl požár vzniknout od svíčky, kterou měl muž ve svém pokoji, a nechal ji hořet. Nosek se při prvním jednání rozhodl před soudem nevypovídat, a tak soudkyně přečetla jeho výpověď z vazebního zasedání. V ní líčil muž události dost zmateně – připustil sice, že mohl shodit svíčku, ale už předtím prý viděl, jak hoří střecha.

„Ten večer předtím jsem moc nepil. Měl jsem dvě piva, dvě deci červeného vína. To ráno jsem se probudil zmatený, ale rozhodně to nebylo vlivem alkoholu, přišlo mi, jako kdybych se něčeho nadýchal. Když jsem to ráno vyšel z pokoje, viděl jsem, že hoří střecha, pak jsem šel na záchod, protože jsem musel. A během toho jsem asi shodil svíčku,“ stálo ve výpovědi.

Svíčku prý shodil, než šel na záchod, omylem z televize, kde stála. Od ní následně chytily papíry, které se muž podle svých slov snažil uhasit. V tu dobu ale prý už viděl šlehat plameny od sousedky naproti. Následně pak vyběhl z ubytovny.

Muž, který je již v důchodu, u soudu řekl, že bývá občas zmatený, pletou se mu dny a vynechává paměť.

Od svíčky chytla ubytovna v Plzni, při níž zemřela žena. Senior stane před soudem

Krimi

Státní zástupce v obžalobě vyjmenoval všechna zranění lidí, která měl muž svým nezodpovědným chováním údajně zapříčinit. Nejzávažnějším byl případ ženy, která v objektu uhořela. Podle státního zástupce utrpěli vážná zranění také muži a ženy, kteří byli nuceni z hořícího objektu vyskočit. Skokem z okna si způsobili četné zlomeniny nohou, ale někteří i páteře.

Škoda 30 milionů

Celková škoda, kterou muž podle žalobce způsobil, se pohybuje okolo 30 milionů korun.

Oheň v roce 2018 zničil horní podlaží a střechu celé budovy, která stojí poblíž průmyslové zóny Borská pole. Záchranáři ošetřili celkem 12 zraněných včetně dvou hasičů, z toho 11 jich převezli do nemocnice.

Podle expertů vznikl oheň nejspíše od hořící svíčky v pokoji obviněného a rychle se rozšířil v konstrukci ubytovny. Velká část dvoupodlažního objektu o rozměrech zhruba 13 x 100 metrů shořela. Ubytovna měla kapacitu až 130 míst, žili v ní i cizinci, z větší části ji ale obývali Češi.

Už v den požáru někteří lidé z ubytovny na místě uváděli, že se hledá asi 30letá Češka, která údajně ráno spala v jednom z pokojů. Policisté pohřešovanou hledali, ale až druhý den po požáru našli v troskách její tělo. Totožnost potvrdily později testy DNA.

Reklama

Výběr článků

Načítám