Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Brabec: Najít původ otravy Bečvy je otázkou hodin. Viník by měl být exemplárně potrestán

Po úniku neznámé látky uhynuly v řece Bečvě tisíce tun ryb. foto: MAFRA

Praha - Najít zdroj ekologické katastrofy na Bečvě bude podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) zřejmě otázkou hodin. Doufá, že viník bude exemplárně potrestán. Desítky tun ryb v Bečvě otrávily kyanidy. Kontaminační mrak se v řece objevil v neděli.
  11:43aktualizováno  13:14

„Ekologické katastrofě, kterou otrava kyanidy v řece Bečvě bezpochyby je, se velmi intenzivně věnuje ČIŽP (Česká inspekce životního prostředí), se kterou jsem v každodenním kontaktu. Ve spolupráci s Policií ČR nyní pátráme po původci znečištění. Věřím, že kriminalisté viníka během krátké doby odhalí a ten bude exemplárně potrestán,“ napsal ministr.

Po úniku neznámé látky uhynuly v řece Bečvě tisíce tun ryb.
Po úniku neznámé látky uhynuly v řece Bečvě tisíce tun ryb.

V podobných situacích je podle něho klíčové zjistit, jaká látka znečištění způsobila. „To se v případě Bečvy podařilo odborníkům až včera (ve čtvrtek). Pracovalo na tom souběžně několik různých laboratoří po celé ČR. Teď, když víme, že šlo o kyanidy, věříme, že najít zdroj znečištění bude otázkou hodin,“ uvedl Brabec.

Mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová v pátek řekla, že inspekce nemá informace o tom, které firmy v okolí nakládají s kyanidy. Dodala, že i pokud by tomu tak bylo, rozhodně je nezveřejní. I vzhledem k výše zmíněných okolnostem pak inspekce nechce poskytovat další podrobnosti k vyšetřování.

Kontaminační mrak začal v řece zabíjet v neděli. Postupoval od Choryně na Vsetínsku až do Přerova, v úseku o délce 38 kilometrů. Do čtvrtka rybáři odvezli do kafilerií 32 tun otrávených ryb. Koncentraci nebezpečných látek v řece se podle Povodí Moravy již podařilo naředit zvýšením odtoků z přehrad.

Výskyt kyanidů v Bečvě je jednou z největších ekologických havárií na Moravě za poslední roky. Blízký Hranický kras a tamní minerální vody podle odborníků havárie patrně nezasáhla.

Ryby v Bečvě otrávily kyanidy, potvrdil rozbor. Událost vyšetřuje kriminálka

Rozpustné kyanidy jsou prudké jedy, které na vzduchu vlivem vlhkosti a oxidu uhličitého a také v kyselém prostředí uvolňují rovněž prudce jedovatý kyanovodík. Účinkují tak, že zablokují buněčné dýchání. Smrtelná dávka kyanidu je podle ČIŽP 200 miligramů v pevném skupenství či jako roztok. Inspekce nicméně k rozborům ani množství látky dosud nic bližšího neuvedla, mohlo by to podle ní mařit vyšetřování.

Na případu pracují vsetínští policisté. Zatím ho šetří pro podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. To se může změnit, pokud se prokáže úmyslný čin.

S policií spolupracuje při hledání původce znečištění i Povodí Moravy. Padlo i několik trestních oznámení.

Autor: