Hlavní obsah

Sněmovní volby by vyhrálo ANO, Piráti posilují

Novinky, Dominika Jeřábková

Vítězem voleb by se v září podle modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) stalo hnutí ANO se ziskem 31,5 procenta hlasů, v červenci mělo 29 procent. Jako druzí by následovali Piráti s 16 procenty, ODS by měla 12,5 procenta. ČSSD by získala 10,5 procenta a komunisté 9,5 procenta.

Článek

Zda by pětiprocentní hranici potřebnou ke vstupu do Sněmovny překročila SPD, STAN, TOP 09 a lidovci, nelze podle CVVM kvůli váhání voličů mezi stranami jasně určit.

Hnutí Trikolóra pak model přisoudil 2 procenta a zelení mají podle něj podporu ve výši 1 procenta.

U hnutí ANO ve srovnání s předchozím měřením z července 2020 nedošlo podle CVVM ke statisticky významnému posunu. Mírný pokles podpory bylo možné pozorovat mezi březnem a červnem 2020 a momentálně je podpora hnutí ANO nižší, než byla před koronavirovou krizí, konkrétně mezi lednem a březnem 2020.

Naopak u Pirátů podle CVVM dochází od března 2020 k setrvalému posílení podpory, a je tedy velmi pravděpodobné, že podpora pirátské strany mezi voliči v posledních měsících mírně stoupá.

ANO ztrácí, komunisté ani lidovci by se do Sněmovny nedostali

Parlamentní volby

V šetření realizovaném mezi 5. a 20. zářím se zjišťovala nejen podpora stran, ale i ochota zúčastnit se parlamentních voleb. Pokud by se volby konaly nyní, přišlo by k nim podle vlastního vyjádření 60 procent občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám