Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

U ostrova Mayotte se utopilo deset uprchlíků. Na přeplněném člunu se snažili přeplout z Komor

Člun s uprchlíky (ilustrační foto). foto: Petra Procházková, Lidové noviny

Dzaoudzi - U ostrova Mayotte, který je součástí územního společenství Francie, se utopilo deset uprchlíků. Na ostrov se snažili přeplout ze sousedícího souostroví Komory. S odvoláním na místní policii o tom dnes informovala agentura AFP.
  12:30

Uprchlíci vyrazili z Komor na člunu na němž bylo 24 lidí. Aby se dostali na Mayotte v Indickém oceánu, museli překonat 70 kilometrů. Ostrov Mayotte, který podobně jako Komory leží mezi Mosambikem a Madagaskarem, je častým cílem uprchlíků nejen z Komor, ale i z afrického kontinentu.

Německo se chystá přijmout 1500 migrantů z tábora Moria na řeckých ostrovech

Člun se na moři převrhl a mnoho pasažérů se díky odlivu zachytilo na korálových útesech, odkud je vyzvedla pohraniční policie. Na vyhledání utonulých bylo nasazeno několik lodí a vrtulník. Mezi mrtvými je i sedmileté dítě.

Na pláži ostrova Mayotte se loni v červenci, také zřejmě po ztroskotání člunu, našlo tělo malého dítěte, předtím v květnu zahynuli dva uprchlíci.

Mayotte je domovem asi 270 000 lidí. Podle AFP polovinu z nich tvoří cizinci a mezi nimi naprostá většina - 95 % - jsou Komořané. Místní lidé nejsou se situací spokojeni a tlačí úřady, aby lépe zajistily hranici a příchozí deportovaly. Loni bylo vráceno na 27 000 cizinců.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!