Hlavní obsah

Po útoku v Paříži policie zadržela dva lidi. Dva pobodaní jsou v těžkém stavu

Záběry z místa činu.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Původně se hovořilo o čtyřech zraněných a dvou útočnících, později pařížská policie oznámila, že byl jenom jeden a zranění dva. K útoku došlo v Paříži poblíž bývalého sídla redakce Charlie Hebdo.

Článek

Krátce po útoku policie zatkla muže s krví na oblečení, avšak jeho popis neodpovídal popisu útočníka. Později agentura AFP informovala o tom, že na náměstí Bastily byl zadržen další podezřelý. Oba byli zadrženi nedaleko místa útoku a podle rozhlasové stanice Europe 1 je jeden z nich hlavním podezřelým. Stanice rovněž oznámila, že jednomu je kolem 18 let, policie ho zná a k činu přiznal. Zda se na útoku podílel druhý muž, zatím není jasné. Francouzský list Le Figaro napsal, že jeden z vyslýchaných je člověk malé postavy a podle vzhledu je indického nebo pákistánského původu.

Oběti jsou „ve velmi špatném stavu“, uvedli vyšetřovatelé po útocích v pátek odpoledne. Zraněni byli muž a žena z tiskové agentury Premières lignes. Premiér Jean Castex později informoval, že životy zraněných nejsou ohroženy. Ten rovněž dodal, že vláda je odhodlána bojovat proti terorismu všemi prostředky a zajistit svobodu tisku. Vyšetřování dnešního útoku převzal protiteroristický úřad prokuratury. Jeho vedení oznámilo, že se ujalo vyšetřování vzhledem k místu a době útoku a v kontextu s probíhajícím soudním řízením v případě útoků z ledna 2015.

Úřady uzavřely školy v širším okolí útoku a děti nesmí ven. Týká se to několika tisíc dětí.

Emmanuel Grégoire, místostarosta Paříže, v příspěvku na Twitteru vyzval lidi, aby se vyhnuli sousedství Richard-Lenoir, kde měl časopis Charlie Hebdo své kanceláře před teroristickým útokem v lednu 2015.

Útok přišel ve chvíli, kdy před soudem stanulo 14 podezřelých z masového útoku na redakci Charlie Hebdo a židovský obchod z roku 2015. Zemřelo tehdy 17 lidí. U soudu před více než dvěma týdny vypovídala přeživší útoku na francouzskou redakci, karikaturistka Corinne Reyová. Ve svém svědectví Reyová uvedla, že její ráno patřilo klasické poradě, kde mluvili o knize Michela Houellebecqa, která zrovna vyšla, a o tom, jak se mladí přidávají k džihádu. Z mítinku ale karikaturistka odešla dříve, aby vyzvedla svou dceru z nedalekých jeslí. Po návratu do práce jí útočníci přiložili pistoli k hlavě a byla nucena vpustit je do kanceláří.

„Mířili na mě zbraněmi. Řekli: ‚Chceme Charlie Hebdo, chceme Charba.‘ Byla jsem naprosto vynervovaná,“ sdělila před soudem Reyová během výpovědi. „Charb“ byla přezdívka Stéphana Charbonniera, karikaturisty a šéfredaktora časopisu. Když ho teroristé našli, střelili ho celkem sedmkrát.

Militantní islamisté v lednu 2015 zastřelili v pařížské kanceláři Charlie Hebdo 12 lidí. Všichni tři útočníci byli zastřeleni policií. Útok na Charlie Hebdo odstartoval vlnu džihádistických útoků napříč Francií, při nichž zemřelo více než 250 lidí.

Charlie Hebdo je satirický časopis. Terčem jeho vtipů bývá krajní pravice, náboženství, ale i kultura. Některé z výtvorů jeho pracovníků byly považovány za značně kontroverzní ještě před teroristickým útokem v roce 2015. Vlna nenávisti se vůči redakci zvedla hlavně po publikování karikatur proroka Mohameda, její šéfredaktor měl kvůli tomu dokonce osobního strážce a redakci chránily bezpečnostní dveře.

Reklama

Doporučované