Hlavní obsah

Prymula zuří. V Praze zkouší trik, jak obejít jeho zavíračku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek

Reklama

aktualizováno •

Natáčení dokumentu, nebo způsob, jak obejít nařízení Ministerstva zdravotnictví? Hudební klub v Praze na svých stránkách oznámil, že od příštího týdne bude od 22:00 pronajímat své prostory filmařům.

Článek

Aktualizujeme: Po ostré kritice klub i filmaři akci s natáčením odkládají na neurčito. Na sociální síti Facebook zveřejnili oznámení, že natáčení v klubu přesouvají na „lepší časy“.

V prohlášení, které se zatím objevilo pouze na facebookových stránkách klubu, filmaři uvádějí, že zdraví je přednější.

„Realizace filmu je na úplném začátku, chtěli jsme dodržovat veškeré bezpečnostní regulace pro natáčení a vše jsme chtěli konzultovat i s Ministerstvem zdravotnictví. Vzhledem k prohlášení pana Romana Prymuly, posuneme natáčení na lepší, bezkoronavirové časy. Respektujeme preventivní opatření a zdraví je pro nás především,“ cituje klub filmaře Edoarda Herroze a Annu Katrovasu.

Od čtvrtka platí, že restaurace, bary a klubu musí zavřít nejpozději v deset hodin večer, jedná se o jedno z mimořádných opatření, aby se zpomalilo šíření koronaviru.

Minimálně jeden pražský klub ale plánuje dál fungovat i v noci. Oznámil, že v jeho prostorách se bude natáčet studentský film o „elektronické hudební scéně, láskách a pařbách dnešní mladé generace“.

„Sháníme tedy na každý den komparz, který bude každý den hrát návštěvníky klubu. Jde o hodiny záběrů na tančící a bavící se lidi a pro vybrané menší epizodní role ve filmu,“ píše na svých stránkách Cross Club.

Prymula: Je to výsměch opatřením

Ostře tuto aktivitu zkritizoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). „Beru to skoro jako výsměch opatřením,“ prohlásil Prymula rozhořčeně na páteční tiskové konferenci.

„Je to nežádoucí aktivita a je to příklad, jak k opatřením nepřistupovat,“ dodal s tím, že si myslí, že akce se nakonec konat nebude.

Seznam Zprávy oslovily Hygienickou stanici hlavního města Prahy s otázkou, jestli tento přístup budou akceptovat – klub i samotnou akci v „součinnosti s dalšími orgány“ prověřuje.

„V případě skutkových zjištění porušení v současnosti platných mimořádných opatření, jejichž cílem je zlepšení stávající nepříznivé epidemiologické situace onemocnění covid-19, nelze vyloučit udělení finančních postihů,“ uvedl Zbyněk Boublík, mluvčí pražské hygienické stanice.

Redakce Seznam Zpráv oslovila jednatele a produkčního klubu Tomáše Zdenka, podle kterého klub uzavřel smlouvu se studenty na tři týdny. Na otázku, jestli řešili legálnost takové akce, reagoval, že pouze pronajal prostor jako už mnohokrát dříve.

„My se jim snažíme sehnat lidi a dodali jsme nějaké herce, protože naši barmani nebo DJové jsou teď bez práce, tak mi přišlo fajn, že si vydělají touhle prací. Nějak jim s tím pomáháme jako vždycky. Točily se u nás desítky filmů,“ říká Tomáš Zdenek z Cross Clubu, podle kterého se natáčení bude od normálního provozu lišit tím, že účastníci podepíšou na začátku smlouvu, že budou vystupovat jako komparz a že budou během večírku natáčeni.

Podle jednatele má jít o filmaře z FAMU a Prague Film School. FAMU se přitom na sociálních sítích od akce distancovala.

Pro Seznam Zprávy se od akce distancovala i Prague Film School. Do natáčení se má podle ní pouze zapojit jedna z bývalých studentek této filmové školy.

„Každý, kdo tvrdí, že je zapojený do produkce Prague Film School, zneužívá školní jméno,“ napsal Seznam Zprávám spolumajitel školy Tariq Hager s tím, že škola v období od konce srpna do začátku října nemá žádné studenty.

Myšlenka zapojit filmaře přitom není úplně nová. Během zavádění zákazu kouření měl podobný nápad i spisovatel a marketér Jakub Horák, který plánoval točit v centru Prahy časosběrný dokument o kuřácích.

Většina klubů úplně zavírá

Studentský film v Cross Clubu je výjimečné řešení, naprostá většina hudebních klubů nařízení plně respektuje a svůj program tomu uzpůsobila.

Například pražský klub Techtle Mechtle, který se v červenci stal jedním z ohnisek nákazy, na neurčito zavírá. „Přizpůsobili jsme celý chod našeho podniku všem striktním nařízením vlády, ale nakonec jsme nuceni vám oznámit, že na nějaké období dojde k uzavření Techtle Mechtle,“ napsali na sociální síti Facebook s tím, že během pátku a soboty pořádají rozlučkovou party, která končí v deset hodin večer.

Brněnský Bar, který neexistuje pak podle sociální sítě Facebook zavírá v deset večer a následně má do půlnoci otevřený provoz na zahrádce.

Liberecký klub Amigos Music Bar pak podobně jako Techtle Mechtle na čas zavírá.

Reklama

Doporučované