Hlavní obsah

Vrah Johna Lennona se omluvil Yoko Ono

Právo, jaš

Dnes pětašedesátiletý Mark Chapman, vrah zpěváka a kytaristy Johna Lennona, se po čtyřiceti letech omluvil Yoko Ono, vdově po umělci. Bývalého člena Beatles zastřelil 8. prosince 1980 v New Yorku před očima jeho japonské manželky.

Foto: ČTK

Mark Chapman žádá pravidelně o podmínečné propuštění.

Článek

Letos v srpnu mu pojedenácté zamítli žádost o podmínečné propuštění z vězení. Během výslechu řekl, že hudebníka zabil proto, aby dosáhl slávy, a že si za to zaslouží trest smrti.

Dodal, že na svůj čin hodný opovržení myslí stále a je smířen se skutečností, že za mřížemi zřejmě stráví zbytek života.

Vznikne dokument o vraždě Johna Lennona

Film

„Opakuji, že je mi to líto. Nechci se vymlouvat. Je to nejhorší zločin, jaký může být spáchán vůči nevinnému člověku. Jediným důvodem, proč jsem ho zavraždil, byla jeho obrovská sláva a já se zároveň velmi toužil stát slavným. Bylo to ode mě velmi sobecké,“ řekl Chapman porotě v newyorském vězení.

„Byl to samolibý čin. Je mi líto bolesti, kterou jsem Yoko Ono způsobil,“ zakončil Chapman. Porota nicméně odmítla jeho propuštění, protože by to nebylo dobré pro společnost.

Chapman ve vězení Wende Correctional Facility v New Yorku, kam ho umístili kvůli jeho bezpečí, pracuje jako úředník a nosič. O další propuštění může požádat za dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám