Hlavní obsah

Vědci se předhánějí ve výrobě vakcíny na koronavirus, Češi se ale očkovat nechtějí

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než polovina Čechů se nechce nechat očkovat proti koronaviru. Velká část z nich nemá k vakcíně důvěru. Bojí se, že není bezpečná a dostatečně ověřená. Dokazuje to průzkum agentury STEM/MARK.

Článek

„Šetření výzkumné agentury STEM/MARK mezi obyvateli ve věku 18–64 let ukázalo, že o případné očkování v současnosti není ze strany české veřejnosti příliš velký zájem,” uvádí průzkum.

Počet aktivních případů v Libereckém kraji vyskočil za poslední týden o 80 procent

Koronavirus

Pouze 42 procent dotázaných uvedlo, že se chce očkovat, přičemž jen čtvrtina respondentů je o tomto rozhodnutí přesvědčená.

Nejvíce jsou k očkování naklonění obyvatelé Prahy. „Ti si zřejmě uvědomují, že žijí v nejpostiženějším regionu a denně se potkávají s největším počtem potenciálně nakažených,“ říká analytik agentury STEM/MARK Radek Pileček.

Ve vakcínu není důvěra 

Češi totiž zatím nemají podle průzkumu důvěru v účinnost a bezpečnost vakcíny. Podle nich by měla být dostatečně ověřená - mělo by být provedeno velké množství klinických testů.

„Mezi hlavní důvody, proč by se respondenti proti koronaviru očkovat nenechali, patří kromě těchto faktorů zejména obecná nedůvěra v očkování jako takové, ale například i skutečnost, že nemoc nepovažují za závažnou,“ upřesnil Pileček.

Při nutnosti platit si vakcínu z vlastních prostředků jsou ochotní podstoupit očkování navíc dokonce jen tři z deseti Čechů.

„Pětina Čechů by za vakcínu nezaplatila navíc více než 200 korun,” plyne dále z průzkumu.

O nejlepších vakcínách rozhodne v USA utajená komise

Koronavirus

Ten se uskutečnil mezi 11 a 15. zářím prostřednictvím online dotazování na Českém národním panelu a zúčastnilo se ho 502 osob reprezentujících internetovou populaci ve věku 18 až 64 let.

Anketa

Byl(a) byste ochotný/á nechat se očkovat proti covid-19?
Ano
34,5 %
Ne
65,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14344 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám