Hlavní obsah

Čekají snad, že budeme umírat v tichosti? V Marseille protestují proti zavření barů a restaurací

Marseille

Několik stovek lidí přišlo v pátek demonstrovat před budovu obchodního soudu ve francouzském přístavu Marseille kvůli vládnímu nařízení o uzavření barů a restaurací na dva týdny. Vláda chce s jeho pomocí zpomalit šíření koronaviru - ve čtvrtek hlásila Francie rekordních více než 16 000 nově nakažených. Protesty propukly už ve čtvrtek.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Demonstrace v Marseille

Článek

Ve městě a v jeho okolí vláda vyhlásila v souvislosti se šířením viru nejvyšší pohotovost. Podle obyvatel i místních úřadů je ale opatření nepřiměřené riziku a poškodí ekonomiku.

„Jsme naprosto zoufalí. Když nám nařizují zavřít, ponižují nás. Trestají nejen majitele restaurací, ale vyvolávají širší krizi i pro ostatní - dodavatele, organizátory akcí, pořadatele diskoték. Čekají snad, že budeme umírat v tichosti?” citovala agentura Reuters účastníka protestu a majitele jednoho z postižených podniků Bernarda Martyho.

ČR je druhá nejhorší v EU, předstihla Francii

Koronavirus

K soudní budově přišli lidé s nápisy „zachraňte bary a restaurace” a mezi účastníky bylo i několik poslanců. Šéf regionální rady Renaud Muselier řekl, že se úřad obrátí na soud s požadavkem o odklad nařízení.

Starostku obešli, požaduje odklad

Zaskočena byla i starostka přístavu Michèle Rubirolová, která ve čtvrtek uvedla na Twitteru: „S údivem a šokem jsem se dozvěděla o rozhodnutí, které nebylo konzultováno s radnicí Marseille. Žádná zdravotní situace neopravňuje takovéto oznámení. Nemohu akceptovat, že Marseillané se stanou oběťmi politického rozhodnutí, kterému nikdo nerozumí.“ Radnice požaduje odložení opatření o deset dní.

Marseillany neuklidnila ministryně práce Elisabeth Borneová, která řekla, že vláda majitelům podniků uhradí ztráty za dobu uzavírky. Krok hájila: „Musíme jednat teď, abychom se vyhnuli situaci, jakou jsme zažili v březnu.”

Útočník s nožem u bývalé redakce Charlie Hebdo pobodal muže a ženu

Evropa

Ještě během pátku má do města dorazit ministr zdravotnictví Olivier Veran. Chce navštívit jednotku intenzivní péče jedné z místních nemocnic a členové jeho delegace se sejdou se zástupci federace hoteliérů a restauratérů.

Francouzská vláda uzávěrou reaguje na rychlý nárůst případů koronaviru - za posledních osm dní padl rekord denního počtu nových nakažených čtyřikrát. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se ve Francii celkově potvrdil koronavirus u více než 536 000 lidí a zemřelo tam 31 524 pacientů.

Poprvé od 8. června leží na jednotkách intenzivní péče kvůli covidu-19 více než 1000 pacientů. V nemocnicích za uplynulý týden přibylo přes 4000 nemocných s koronavirem ve vážném stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám