Hlavní obsah

Na liberecký festival Anifilm zavítá režisér Simpsonů David Silverman

Novinky, Stanislav Dvořák

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci 6. až 11. října. V hlavní mezinárodní porotě zasedne David Silverman, který režíroval například seriál Simpsonovi, francouzská filmová producentka a distributorka Luce Grosjean a kanadský skladatel a zvukař Pierre Yves Drapeau.

Foto: Profimedia.cz

David Silverman

Článek

Rodilý Newyorčan Silverman spolupracoval už od začátku na seriálu Simpsonovi s Mattem Groeningem. Stal se jeho režisérem a producentem. Později přešel do  Pixaru a s Petem Docterem režírovali Příšerky s.r.o. (1998). Pracoval také na Době ledové (2002) a jako kreslíř storyboardů k filmu Roboti (2005) a pro Looney Tunes: Zpět v akci (2003). Pak se vrátil na pozici hlavního režiséra Simpsonových a natočil i celovečerní verzi Simpsonovi ve filmu (2007).

Anifilm představí novinky ze světa animovaného filmu v mezinárodních soutěžních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktní a nenarativní animace, videoklipů, virtuální reality a počítačových her. Proběhne také soutěž národní animované tvorby – Český obzor.

V Simpsonech musí černou postavičku dabovat černoch, i když není vidět

Film

„Vedle soutěže festival každoročně chystá bohatý nesoutěžní filmový program. Na návštěvníky čeká například sekce s názvem 'Slyšet animaci', která propaguje hlavní téma letošního, 19. ročníku festivalu, jímž je hudba a zvuk v animovaném filmu. Diváci se mohou těšit na významné hosty, prezentace, workshopy i koncerty. Toto téma letošního Anifilmu přinese i slavné snímky, v programu nebudou chybět takové klasiky jako Pink Floyd: The Wall nedávno zesnulého režiséra Alana Parkera s nezapomenutelnými animovanými sekvencemi Geralda Scarfeho, drsný povídkový Heavy Metal s  písněmi skupin, jako jsou Black Sabbath či Nazareth, jazzové Trio z Belleville nebo Ukradené Vánoce Tima Burtona s hudbou amerického skladatele Dannyho Elfmana,“ dodal za pořadatele Petr Slavík.

Filmy pro otrlé nabídne Půlnoční animace, naopak program pro děti je v sekci Animo. Kurátory připravený filmový program kombinuje populární filmy s čerstvými domácími i zahraničními novinkami. V podsekci Narozen v Liberci festival připomeneme slavného rodáka a spisovatele dětských knih Otfrieda Preusslera snímky Čarodějův učeň a Malá čarodějnice.

Vstupenky a akreditace najdete na anifilm.cz.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám